Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 étel és ital, amitől ragyogó lesz a bőrünk - 3. rész

A befejező részben is tartogatunk még néhány meglepetést… Például gondoltátok volna, hogy az osztriga megszépíthet minket? Most minden diétás trükk kiderül, amit bevethetünk a bársonyos bőr érdekében!
1. Zab

A tápanyagokban gazdag élelmiszerek nem csak a fogyásban segítenek, a bőrünket is egészségessé varázsolják. A zabhoz hasonló, igazán rostos ételek és italok gondoskodnak a gyulladáscsökkentő bélbaktériumok táplálásról, csökkentik a túl magas vércukorszintet, ami felelős lehet egyes bőrproblémákért, és ezenfelül a test szöveteit is erősebbé, feszesebbé teszik. Ez utóbbi a zab magas szilikontartalmának köszönhető, ez a nyomelem pedig segít megőrizni a bőr rugalmasságát.

2. Brazil dió

Bosszantják a szeme alatti karikák? A legújabb kutatások szerint nem csak az alvás hiánya, az öregedés is nagyban hozzájárul a sötét táskák kialakulásához. Az évek során a bőr veszít kollagéntartalmából és elvékonyodik, amitől a szem mögötti erek látványosabbá válnak. Erre kínál megoldást a brazil dió ! Már egyetlen darab a naponta szükséges szelénadagunk 135 százalékát tartalmazza, ami serkenti a szervezetünk kollagéntermelését. Az elasztint is megőrzi ez az ásványi anyag, amitől sima és feszes marad a bőrünk, és emellett még antioxidánsként is funkcionál, így megakadályozza az UV sugárzás hatására kialakuló szabad gyökök keletkezését. Az UV sugarak ellen a brazil dióban található réz is komoly segítséget nyújt, mivel hozzájárul a melanin termeléséhez, a rengeteg E-vitamin pedig a hidratálásért felelős.

3. MANDULA 

Ez a olajos mag is telis-tele van E-vitaminnal, amit a legtöbbször kapcsolunk az egészséges bőrhöz. A vitamin segít a bőrsejtek regenerációjában, akár sebhelyről, akár leégésről van szó. Azok az önkéntesek, aki napi 14 milligramm (20 szem mandulányi) E-vitamint fogyasztottak, sokkal kevésbé pirultak meg a napsütésben, mint a kontroll csoport. Az antioxidánsok miatt pedig a szabad gyököktől is megszabadulhatunk vele. Ráadásul kiváló kalciumforrás azoknak, akik kerülik a tejtermékeket.

4. Teljes kiőrlésű kenyér

Nem elég lemondani a hamburgerről és a sült krumpliról, ha meg akarunk szabadulni az arcunkon lévő pattanásoktól. Akkor mi segíthet? Fehér kenyér helyett váltsunk a teljes kiőrlésű változatra! Az előbbi ugyanis igen magas glikémiás terhelést jelent a szervezetnek, ami rossz hatással van a vércukor- és az inzulinszintünkre. Egy 10 hetes koreai vizsgálat során az alacsony glikémiás diétán lévő tesztalanyok arcán jelentősen csökkentek a gyulladásos kelések súlyossága. A teljes kiőrlésű gabonafélék mellett a gyümölcsöknek, zöldségeknek, a baboknak és a halaknak is alacsony a glikémiás indexe.

5. Dió

Naptej, napernyő, széles karimájú kalap: mind-mind a bőrrák elleni küzdelem fegyverarzenál része, amihez mostantól a diót is hozzátehetjük. Egy friss tanulmány szerint a benne található többszörösen telítetlen zsírsavakból már napi 5 gramm is jelentősen hozzájárul a bőrön lévő rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzéséhez, illetve terjedésük lelassításához, aminek a duplája található egy adag dióban. Kerüljük a direkt napfényt, és majszoljunk diót!

6. LENMAG 

Ez a csodaszer két fronton is támogatja a bőr szépségét: egyrészt csökkenti az esetleges gyulladásokat, másrészt gondoskodik a hidratálásáról. Dugig van Omega-3 zsírsavval, ami eltünteti a foltokat és kisimítja a nem kívánatos ráncokat az arcon. Egy brit kísérlet során a résztvevők közül azok, akik naponta bevettek fél teáskanálnyi Omega-3 zsírsavat, az irritációk és a bőrpír enyhüléséről számoltak be.

7. Étcsokoládé

A naptej mellé tegyünk egy tábla étcsokoládét is! Az antioxidáns flavonolok selymesebbé teszik a bőrt, és még a napsugaraktól is megóvják, amint ezt több vizsgálat is bebizonyította. Mindezek mellett pedig kiváló forrása a pre- és probiotikumoknak, melyek segítik a bélbaktériumok gyulladáscsökkentő tevékenységét a testünkben.

8. Osztriga

Lássuk be, nem az osztriga jut először eszünkbe a csodálatos bőrre gondolva – pedig nagyon jót tesz! Ennek az oka pedig a cink. Minden nap szükségünk lenne belőle egy kevésre, mivel legalább 100 olyan enzim van, aminek a termeléséhez szükséges, mivel úgy működnének megfelelően a sejtjeink. A bőrsejtek pedig különösképpen rászorulnak, ugyanis a cink segítségével termelnek fehérjéket, amik kulcsszerepet játszanak a sérült szövetek gyógyításában. Ráadásul antioxidánsként gondoskodnak a szabad gyökök likvidálásáról, és megóvják azokat a sejteket, melyek a kollagént termelik. Egyes kutatások szerint még a gyulladt pattanásokat is eltünteti az osztriga, hiszen gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Egy próbát megér, nem igaz?

8 ÉTEL ÉS ITAL, AMITŐL RAGYOGÓ LESZ A BŐRÜNK – 1. RÉSZ >>> 
8 ÉTEL ÉS ITAL, AMITŐL RAGYOGÓ LESZ A BŐRÜNK – 2. RÉSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss