Bizony, valóban vannak olyan ételek, amelyek egyszerűen nem tűrik a fagyasztást. Bármennyire is szeretnéd hosszú távon megőrizni az adott élelmiszer frissességét, mégsem javasolt a mélyhűtőbe tenni. Miután kiolvasztod, egyszerűen fogyasztásra alkalmatlanná válik. A következőkben felsorolt nyolc étel esetében az a legjobb, ha a minőségmegőrzési ideje alatt elfogyasztod. Nos, melyek ezek az ételek? Íme egy igazán praktikus és fontos lista!
1. Ne tedd a mélyhűtőbe a Majonézt
Ha a majonézt lefagyasztod, akkor becsomósodik. Szóval, ha nem szeretnéd, hogy a szendvicseden túróállagú legyen a szósz, jobb, ha a mélyhűtő helyett a hűtőszekrény egyik hűvösebb polcán tárolod.
2. Friss paradicsom
A főtt paradicsom jól fagyasztható, de ha a friss paradicsomot szeretnéd ilyen formában tartósítani, készülj fel rá, hogy amikor kiolvad, extra nyálkás lesz. Egészen biztosan nem lesz kedved ilyen formában elfogyasztani.
3. Egész tojás sem tűri a mélyhűtést
A tojás térfogata a fagyasztástól megnőhet, így a mélyhűtőbe téve könnyen szétrepedhet a héja, sőt akár fel is robbanhat. Mielőtt lefagyasztanád, mindig távolítsd el a héját, üsd bele mélyhűtést tűrő tároló edénybe vagy zacskóba.
4. A tejet nem jó lefagyasztani
A tej - akárcsak a majonéz - csomós lesz a fagyasztástól. Csak abban az esetben fagyaszd le, ha főzéshez használod fel később. Csak ez az egyetlen oka, amiért esetleg a mélyhűtőben tárolható.
5. joghurt
Talán nem is meglepő már, de joghurttal pontosan gyanaz történik a mélyhűtés során, mint a tejjel és a majonézzel: becsomósodik, fogyasztásra használhatatlanná válik. Érdemes frissen megenni, így sokkal finomabb.
6. Uborka
Míg a legtöbb zöldség jól viseli a fagyasztást, addig az uborkának nagyon nem tesz jót a mélyhűtés. A jellegzetes „ropogóssága” ugyanis teljesen eltűnik, mire kiolvad. Puha és túlzottan is vizes lesz.
7. Krumpli
A nyers burgonyának a fagyasztás során megváltozik az állaga, furcsán szemcsés lesz. Ha mégis a mélyhűtőbe tennéd, előbb főzd meg, és csak azt követően fagyaszd le megfelelő és jól záródó tároló edényben.
8. Zöld levelek
Ha lefagyasztod például a spenótot, a rukkolát vagy a salátát, a kiolvasztást követően a levelek nem maradnak frissek és ropogósak, hanem sokkal inkább pépesek és nyálkásak lesznek. Nem érdemes lefagyasztani tehát egyiket sem, mert nem tudod megenni.