Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 egyszerű lépés a jó közérzetért!

Belső óránk meghatározza, hogy érezzük magunkat a nap különböző szakaszaiban, milyen az étvágyunk, a hangulatunk. Így aztán az sem mindegy, mikor végezzük el a feladatainkat... Íme néhány jó tanács!
Délelőtt: A szavaké a terep!

A kényelmetlen helyzeteket általában halogatjuk, pedig érdemes már délelőtt túlesni rajtuk. Különösen akkor, ha szóban kell megnyilvánulni! Ha te tartod a céges megbeszélést, tedd a 9.30-hoz közeli időpontra, a szervezeted ugyanis ez idő tájt kapja meg a napi adrenalinfröccsöt. A készenléti reakció kulcshormonja növeli az éberséget, javítja a logikát és az érvelési készséget. Így biztosan vág majd az eszed, ha gyors replikára lesz szükség - persze csak akkor, ha nem hagytad ki a reggelit!

Ebéd előtt: nyugodt munkavégzés

Az agyunk egyes részei késő délelőtt vannak leginkább harmóniában egymással. Ettől lenyugszunk, és a bosszantó dolgokat mintha elfújták volna. Ez a megfelelő időszak arra, hogy hatékonyan oldja meg feladataidat vagy a felmerülő problémákat. Az ebéd is jobban esik, ha sikerélménnyel a hátad mögött ülsz le az asztalhoz!

Ebéd előtt: kalóriastop!

Mielőtt kifosztanád a hűtőt, nem árt, ha előtte feltöltöd hallal, pulykával, sovány csirkehússal és alacsony zsírtartalmú tejjel, hiszen ezek az ételek nemcsak egészségesek, de az éhséget okozó hormonok termelődését is gátolják. Így biztosan nem eszed túl magad, és akár 10%-kal is csökkentheti a napi kalóriabevitelt.

Ebéd után: tartsd vissza a lélegzeted!

Közvetlenül ebéd után lelassul a tüdőműködés, így megnő a szervezet CO2-szintje, és az agy kevesebb oxigénhez jut. Emiatt jelentéktelen dolgokon is kiborulhatsz, ha nem figyelsz oda a helyes légzésére! Vegyél egy nagy levegőt, és tartsd bent, ameddig csak tudod. Ismételjd meg párszor, így elűzheted a stresszt. Egy kávéval persze pluszban még segíthetsz a hirtelen jött kómás helyzeten.

Uzsonnaidőben: Csoki helyett vanília

Az ebéd hatása már tovaszállt, és úgy érzedi az életedet is odaadnád valami finom édességért? Könnyen kicselezheted az agyad, ha kéznél van egy kis vaníliás testápoló! Lehet, hogy a somlóit nem helyettesíti a kéz alapos bekrémezése, de a nassolási vágyat biztosan csökkenti, az édes illat hatására ugyanis a test olyan hormonokat bocsát ki, mintha máris megevett volna egy finom vaníliás fánkot.

Gyorssegély minden percben

Elfelejtheted a problémáidat, ha este megengedsz magadnak egy kevéske szénhidrátot, ez ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy a legfárasztóbb nap után is nyugodtan pihenhess. Ám vigyázat, a túlságosan késői időpontban elfogyasztott táplálékot már nem tudja teljesen feldolgozni a szervezet, így az könnyen a hátsódon vagy a combodon köthet ki, kisebb-nagyobb zsírpárnák formájában!

A házipatika ideje!

Gyógyszert szedsz? Lehetőleg estére időzítsd a pirulák lenyelését! Egy franciaországi felmérés igazolta, hogy az este bevett orvosság nemcsak kétszer olyan hatásos, mint a reggeli, de ilyenkor az esetleges mellékhatásoktól is kevésbé kell tartani.

Éjszaka: fogyj alvás közben!

A sok alvásnál már csak az fontosabb, hogy éjfél és hajnali két óra között a mélyalvás fázisában legyél, tehát ne éjfélkor bújj az ágyba. Ekkor aktivizálódnak ugyanis a testben a hízásért is felelős növekedési hormonok. Ügyelj rá, hogy ezt a folyamatot átaludd, a kevesebb hízás miatt! Ahhoz, hogy éjfélkor már ne legyél ébren, legkésőbb 11-kor ágyban a helyed.

Ezek is érdekelhetnek

Friss