Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 dolog, amit tudnod kell az influenzáról

default user icon
MME
Sok ember összetéveszti a náthát és az influenzát. Érdemes-e antibiotikumot szedni, kinek ajánlott a védőoltás, és hogyan vészelheted át a betegséggel töltött napokat?

A nem megfelelő gyógymód vagy az elhanyagolt betegség könnyen szövődményekhez vezethet. Lássuk tehát a legfontosabb tudnivalókat!

1. A nátha nem influenza

A náthát, ahogyan az influenzát is, a légutak nyálkahártyáján szaporodó vírusok okozzák. Ám míg a náthánál a hurutos tünetek dominálnak, és ritkán jelentkezik láz, addig az influenzánál jellemző a hirtelen kezdet, a láz, a hidegrázás, a kimerültség, az izomfájdalmak és a fejfájás.

2. Az influenzát vírusok okozzák

Az influenzavírusok RNS-vírusok, amelyek A, B és C típusai közül az emberi megbetegedések tekintetében csak az első kettőenk van jelentősége. Az A típusú vírus okozza a világjárványokat, míg a B általában a kisebb járványokért felelős.

3. Felléphet szövődmény

Az egyik legfontosabb különbség a nátha és az influenza között a szövődmények arányában és súlyosságában keresendő. Míg a nátha többnyire nem veszélyes, addig az influenza szövődményei, főleg a kisgyermekek, idősek és krónikus betegek esetében, okozhatnak súlyosabb betegségeket. Ezek közül a leggyakoribb a különböző baktériumok által előidézett, antibiotikumokkal kezelhető tüdőgyulladás. Az influenza első tünete ritkán a vírus által okozott vérzéses tüdőgyulladás is lehet.

4. Nem szükséges az antibiotikum

A betegség leginkább télen jelentkezik. Mivel a fűtött lakás száraz levegője szárítja az orrüreg nyálkahártyáját, ezért megkönnyíti a vírusok bejutását a szervezetbe. Ráadásul ilyenkor az emberek több időt töltenek el egy légtérben, ami szintén növeli a fertőzésveszélyt. Mivel az influenzát vírusok okozzák, ezért általában nem segítünk magunkon azzal, ha antibiotikumokat kezdünk el szedni. Amennyiben azonban például szövődményként melléküreg-gyulladás vagy középfülgyulladás jelentkezik, ezekre az orvos elrendelhet antibiotikumot, ahogy a tüdőgyulladásnál is. Az influenza kezelésében szóba jöhetnek bizonyos antivirális (vírusellenes) szerek, amelyek lerövidíthetik a betegség lefolyását.

5. Aki beteg, az maradjon otthon!

Az influenzás betegnek fontos az ágynyugalom, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, és segíthetnek a C-vitamin-tartalmú készítmények is. A betegséggel járó láz nyilván tovább gyengíti a szervezetet. A lázcsillapításnak veszélytelenebb módja a hűtőfürdő (ilyenkor fokozatosan hűtjük le a langyos vizet). A gyógyszeres lázcsillapítással kapcsolatban kérjük az orvos, a gyógyszerész tanácsát, ugyanis a különböző szerek sokszor ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, ezért akár túladagolás is lehetséges!

6. Az oltóanyag évente változik

A háromkomponensű influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz két A- és egy B-törzset. Ezeket az Egészségügyi Világszervezet határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így tulajdonképpen minden szezonban újra kell gondolni, mely vírustörzsek okozhatnak betegséget.

7. Van, akinek ingyen jár

A rizikócsoportokba tartozók számára a szezonális influenza elleni védőoltás térítésmentes. Elsősorban a 60 éven felülieknek, a hat hónaposnál idősebb, krónikus betegségben szenvedőknek, valamint a várandósoknak ajánlott a védőoltás, de azok is kaphatnak, akik nem tartoznak egyik fokozottan veszélyeztetett csoportba sem. Ők a védőoltást – recept ellenében – bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatják. Arról, hogy kik jogosultak ingyenes oltásra, az ÁNTSZ portálján található bővebb tájékoztatás (antsz.hu).

8. Maga a védőoltás nem okozhat betegséget

Az oltással tulajdonképpen nemcsak önmagunkat, hanem a hozzátartozóinkat is védjük az influenza ellen, és attól sem kell tartani, hogy éppen az oltástól betegszünk meg. A védőoltás ugyanis elölt vírust tartalmaz, így nem okozhat influenzát. Beadása után legfeljebb hőemelkedés, a szúrás helyén enyhe fájdalom vagy duzzanat, bőrpír jelentkezhet, ám ez egy-két nap alatt elmúlik.

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

6 MAG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, MINT GONDOLNÁD>>>

ÍGY RENDEZD ÁT A HŰTŐDET, HA DIÉTÁZOL>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss