Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 ok, hogy miért egyél minél több hajdinát!

default user icon
MME
A hajdina a középkor óta ismert és Európa szinte összes konyhájában gyakorta főzött növény. A 21. század népbetegségének, a lisztérzékenységnek köszönhetően lett újra divatos. A gluténmentes csodagabonát azonban nem csak a gluténérzékenyeknek érdemes fogyasztani. Hogy miért? Mutatjuk:
#1

A hajdina zsírmentes, glutént nem tartalmaz, ellenben sok benne a B1-, B2-, C-, és E-vitamin, gazdag fehérjeforrás, emellett cinket, rezet, mangán, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

#2

Jótékonyan hat a koleszterin-szintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja.

A HAJDINALISZTESTŐL A ZABPELYHESEN ÁT A TOJÁSMENTESIG: 14 ZSENIÁLIS ÉDES ÉS SÓS PALACSINTA A NAGYVILÁGBÓL >>> 
#3

A hajdina rendkívül sokoldalú: jól megállja a helyét köretként, levesbetétként. Töltelékeket lazíthatunk, salátákat gazdagíthatunk vele. Reggeli kásának is kiváló, hajdinakása alapokon nyugvó pohárdesszerteket is készíthetünk belőle.

#4

A hajdina főzése pofonegyszerű! Az alaposan megmosott háromszög formájú magokat kétszeres vízben, fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhulnak. A hajdina jól fűszerezhető, érdemes a főzővizet enyhén sózni és ízlés szerint fűszerezni.

#5

Édesen és sósan is jól fűszerezhető: kifejezetten jól megy a bazsalikom és a majoránna íze a hajdinához. Ha édességet készítünk belőle, akkor érdemes mézzel ízesíteni.

NEM KELL MINDIG KRUMPLI! A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB KÖRET >>> 
#6

A hajdinát gyakorta használják liszt formájában is, ebből a lisztből készül a francia hajdinapalacsinta a galette, és az oroszok oly népszerű blinije .

#7

A hajdinalisztet búza- vagy rozsliszttel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is alkalmas. Ha kenyérfélét kívánunk sütni a liszttel, akkor a hajdinalisztet érdemes magasabb sikértartalmú liszttel elkeverni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss