Noha imádjuk a kesudiót, legtöbben nem is sejtjük, hogy valójában nem egy dióféle, hanem a kesualma egyik terméséről van szó. Ez a babalakú csonthéjas kinövés az alma csúcsán található, és egy-egy gyümölcsben csupán egy-egy kesudió található – ezzel magyarázható, hogy miért olyan drága ez a finomság.
1. Óvja a szívedet
A magvakról elterjedt, hogy magas olaj tartalmuk miatt hizlalnak. Ám a kesudió zsírtartalma alacsony a többi dióféléhez képest, a benne lévő olajsav pedig védi, óvja a szívedet.
2. Betegségmegelőző hatású
A flavonolok segítenek megelőzni a rákos sejtek kialakulását. A kesudióban lévő proanthocyanidin nevű flavonol, valamint a rendkívüli réztartalom együttesen kifejezetten rákmegelőző hatású.
3. Széppé teszi a bőrt, a hajat
A kesudió magas réztartalma nem csupán a rákmegelőző hatása révén ismert: ez a különös ásványi anyag segíti abban, hogy a hajunk csillogóbbá és erősebbé váljon.
4. Csonterősító hatású
A kalcium magnézium nélkül nem szívódik fel a szervezetünkben. A kesudió pedig magnéziumban gazdag, ezért erősíti a csontjaidat is.
5. Nyugtatja az idegrendszert
Azért érdemes ügyelni arra, hogy megfelelő magnéziumszintünk legyen, mert annak hiányában a vérerek összehúzódhatnak, ez pedig migrénes fejfájáshoz, magas vérnyomáshoz vezethet. A kesudió idegnyugtató hatását már az orvostudomány is elismeri.
6. Epekő ellen
Ha a családodban már előfordult epekő, és neked is hajlamod van rá, akkor érdemes minél többször kesudiót enned: mára bizonyított tény, hogy a kesudió 25%-kal csökkenti az epekő kialakulását.
7. Ha fogyni szeretnél
A kesudióban lévő jó minőségű koleszterin, amelynek köszönhetően nem csupán nem hizlal, de fogyasztásával fogyhatunk is.