Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 jó tanács, hogy tökéletes legyen a mézeskalácson a cukormáz

default user icon
MME
A mézeskalács tésztából sütött csillagokat, házikókat, harangokat, angyalkákat és mindenféle más karácsonyi formát cukormázzal díszíthetjük. Az írókázáshoz használt massza azonban nem mindig sikerül, ami megnehezíti a munkát. A buktatókat azonban könnyedén elkerülhetjük – eláruljuk, hogyan!

Cukormázzal nemcsak a mézeskalácsot díszíthetjük: kekszekhez, muffinokhoz is jól illik. Ahhoz, hogy jól tudjunk vele dolgozni, figyelni kell néhány dologra. Mutatjuk, hogyan lesz a cukormáz tökéletes, a sütik pedig gyönyörűek!

1. figyeljünk a részletekre

A porcukrot gondosan szitáld át, hogy ne maradjanak benne rögök. A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. A biztonság kedvéért adhatsz hozzá kevés étkezési keményítőt is – ez is legyen természetesen csomómentes.

2. Íme a tuti recept

Robotgéppel verj fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyíts el  egy csipetnyi sóval és 1 evőkanál étkezési keményítővel. A felét add a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verd további 3 percig. Ezután add hozzá a maradék porcukrot, és verd tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölszerű lesz. Végül dolgozz bele 2-3 csepp citromlevet.

3. így készül a Terülőmáz

Ha a mézeskalácsok egész felületét be akarod vonni a mázzal, akkor a fentiek szerint elkészített masszát hígítsd fel folyósra 1 evőkanál vízzel.

4. Használjunk ételfestékeket

A legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz. Ezért nem ajánlott pl. a normál málnaszörp. Sűrűbb házi szirupokkal viszont kikísérletezheted a megfelelő arányt.

5. legyünk türelmesek

Várd meg, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert meleg hatására szétfolyik a máz. Biztosan nem lesz ilyen gondod, ha csak a sütést követő napon állsz neki a dekorálásnak.

6.  válasszunk megfelelő eszközöket

A legegyszerűbb, ha a cukormázat nejlonzacskóba kanalazod, majd egy vastagabb tűvel kiszúrod a csücskét. Használhatsz habzsákot is, ha van hozzá elég vékony írókád. Praktikusak a különböző színekben kapható dekortollak, ám ezek viszonylag drágák.

7. Kontúrozzunk!

Ha nem szeretnéd, hogy a terülőmáz lecsurogjon a kalácsokról, akkor a bevonás előtt rajzolj kontúrt a szélükre írókával. A frissen felvitt mázba tetszés szerint cukorgyöngyöket, magvakat nyomkodhatsz, vagy ételfestékbe, csokiba mártott tűvel mintákat húzhatsz, hogy márványos legyen.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss