Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 ital, amit érdemes kerülnöd, ha elmúltál 40

default user icon
MME
Közeleg a 40. szülinapod? Akkor gondold át, mivel koccintasz, ugyanis az egészséged szempontjából nem árt, ha néhány italról végleg lemondasz, miután betöltötted a negyedik X-et. Viszlát gin tonik, gyümölcslevek és cukormentes üdítők!

1. Ivójoghurt

Bár a probiotikumok jót tesznek a beleidnek, a sok cukor miatt a legtöbb ivójoghurt mégis tiltólistás lesz. A 40-es években ugyanis az anyagcsere mintegy 15%-kal lelassul. Ráadásul csökken az energiát felhasználó izmok aránya, helyettük zsírtartalékok képződnek. A szervezet kevesebb kalóriát éget el, amitől könnyebben megindul a hízás. Szóval inkább keress belőlük cukormentes változatot, vagy készítsd el magadnak otthon, cukor nélkül.

2. Cukormentes üdítők

Szinte az összes cukormentes üdítő tartalmaz aszpartámot, vagyis mesterséges édesítőszert, amit eredetileg a fogyás elősegítésére fejlesztettek ki, később mégis ellentétes hatásúnak bizonyult. „A cukorpótlókat, például az aszpartámot úgy tervezték, hogy elősegítsék a fogyást és csökkentsék a metabolikus szindróma előfordulását, de számos klinikai és epidemiológiai vizsgálat azt mutatta, hogy ezek a termékek nem működnek túl jól, sőt, rosszabbra fordíthatják a helyzetet” - mondja Richard Holdin, gyógyszerész.

3. Gyümölcslevek

Bár a gyümölcslevek tele vannak vitaminokkal, sajnos rengeteg bennük a cukor is. Talán nem is gondolnád, de egy átlagos pohár gyümölcslé 36 gramm cukrot tartalmaz. Persze, azért a gyümölcsökről nem kell lemondanod, például egy pohár vizet simán felturbózhatsz citrommal, naranccsal, grapefruittal vagy a kedvenc bogyós gyümölcseiddel.

4. Gyorséttermi jeges teák

A gyorséttermi teák talán egészségesebbnek tűnhetnek, mint a szénsavas üdítők, de általában tele vannak cukorral és ételfestékkel. A legjobban akkor jársz, ha házilag készíted el a teádat - cukor nélkül.

5. Energiaitalok

Lehet, hogy felpörgetnek, de a legtöbb energiaital tele van ártalmas édesítőszerekkel és jobban roncsolják a fogaidat, mint a cukros üdítők. Érdemes átgondolnod, megéri-e belekortyolni...

6. Jégkása

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a jégkása egy igazi kalóriabomba, de azt talán nem tudtad, hogy a színes ital penészgombát is tartalmazhat. Legalábbis számos Reddit felhasználó, aki gyorsétteremben vagy bolti eladóként dolgozott állítja, hogy a gépeket nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is tisztítják. Ha biztosra mennél, inkább fagyassz le néhány kocka görögdinnyét, majd keverd össze őket, és már kész is a házi jégkása!

7. Tonik

Ha bulizol, akkor biztos, hogy egész este gin tonicot kortyolgatsz? Ha betöltötted a 40-et, itt az ideje, hogy ezen változtass! 12 uncia tonik ugyanis 124 kalóriát és 32 gramm cukort tartalmaz, ami nincs túl jó hatással az egészségedre. 

ÍGY ÉTKEZZ 30, 40 ÉS 50 ÉVESEN!>>> 

4 ISTENI TURMIX, AMI NEM CSAK EGÉSZSÉGES, FOGYASZT IS!>>> 

ÉTELEK, ITALOK, AMELYEK SÚLYOSBÍTHATJÁK A FEJFÁJÁST>>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss