Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 hétköznapi trükk: így hasznosítsd a maradékot!

default user icon
MME
Mit tegyél, ha főzés közben megmarad a zeller, a karalábé, a petrezselyem zöldje? Mit tegyél, hogy napokig friss maradjon a megvásárolt kenyér? 7 bevált praktikát mutatunk be!
1. Megmaradt a kenyér és a kifli?

Ne dobd ki, ha megmaradt a péksütemény vagy a kenyér, hanem vágd fel apró kockákra és tedd a mélyhűtőbe. Előbb-utóbb összejön belőle egy zsemlegombócnyi adag.

2. Mit tegyél fél zellerrel?

A levesbe, főzelékbe elegendő fél zeller és karalábé. Mit tegyél a maradékkal? Csomagold alufóliába és tedd a hűtőszekrénybe. Így akár a következő főzésig is friss marad, ellenben a nejlonban csúnyán elszíneződik.

3. Megmaradt a bor...

Felbontottatok egy üveg vörösbort, de nem ittátok meg az egészet. Másnapra, harmadnapra meglehet, hogy ihatatlan lesz a nedű, ezért inkább jégkockatartóban fagyaszd le, így később pörkölthöz, húsokhoz, mártásokhoz elővehetjük.

4. Szikkadt kenyér-gond

A friss, ropogós héjú kenyér másnapra, harmadnapra olyan szárazzá válik, hogy már nem esszük meg szívesen. Mit lehet tenni? Tárold a kenyeret nejlonba csomagolva a hűtőszekrényben: így tovább marad friss. Pirítósnak akár két hét múlva is fogyaszthatod a fagyasztott kenyeret.

5. Élesztőt a mélyhűtőbe!

Megmaradt az élesztő? Nehogy kidobd! Alufóliába vagy folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szoba hőmérsékletű helyen.

6. Mákot ne tarts meleg helyen!

A darált mák összeáll, ha meleg helyen tárolod. Tedd nyugodtan a fagyasztóba, így hónapokig eláll. Használatkor még kiolvasztani sem kell.

7. Petrezselyemkocka

Vettél egy csokor petrezselyemzöldet, de nem használtad fel? Vágd fel nagyon apróra (vagy daráld pépessé) és jégkockatartóban fagyaszd le. Szükség esetén kiolvasztás nélkül ízesítheted vele a pörköltöt, levest, mártást.

Olvass további praktikáink közül! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss