Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 hasznos tipp: erre használd a vajat a vajas kenyéren túl!

A vaj rendkívül sokoldalú: készíthetünk belőle mártásokat, szószokat, de levesek és főzelékek alapanyagául is szolgálhat. Az amerikaiak például a kávájukba is tesznek belőle, hogy krémesebb legyen a végeredmény!
Ezért használj vajat!

• A vaj gyorsabban és könnyebben felszívódik, mint a többi zsiradék. Elkerülhető vele a felesleges testzsírlerakódás. 
• Jelentős mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat, lecitint és zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K).
• A vaj növekedést elősegítő hatású, ezért különösen a fiatal szervezet számára értékes zsiradék.
• A csontritkulás megelőzésére a tej és tejtermékek fogyasztása ajánlott.
• A jó minőségű vajak észrevehetőek a tompa fényükről, sárgásfehér vagy világossárga színükről, dióra emlékeztető, kellemesen savanykás, jellegzetes aromájáról.
• A vajkészítmények fényesek és különféle ízesítésben kaphatóak (pl: magyaros, márványsajtos, olaszos, fokhagymás, zöld fűszeres)

Pepita kockás vajas keksz >>> 

Nem csak kenyérre kend!

1. Használd ghíhez 
A ghí egy tisztított vaj, amiből miután elpárolták a víztartalmát és kicsapaták a fehérjetartalmát, csak a zsírtartalma marad meg. Ezzel a folyamattal tartósabbá tehetjük a vajat és sütésnél magasabb hőmérsékleten tudunk vele dolgozni.

2. Használd fűszervajnak
Könnyű elkészítése után annyiféle fűszerrel ízesítheted, amennyivel csak szeretnéd és fogyaszthatod bármelyik ételed mellé. Feldobja az unalmassá vált fogásaidat, de szendvicsekhez is megállja a helyét.

3. Használd mártásokhoz
Jó minőségű és nem sózott vajak olvasztásával lehet elkészíteni. A vajat a megfelelő diós íz eléréséig kell hevíteni. Készíthetsz besamelt, sajtost, vajszószt (holland mártás), fehérmártást és barnított vajat. A mártásokat akár magukban, vagy apróra vágott zöld fűszerekkel, kapribogyóval elkeverve is tálalhatod. Remekül illik sült húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

4. Használd leveshez, főzelékhez
Krémlevesek főzésekor a pürésítést megelőzően a hozzávalókhoz adod, így krémesebb és finomabb lesz az étel. Rántás készítésekor is zsiradéknak használd a vajat.

Hajtogatott vajas pogácsa >>> 

5. Használd süteményekhez
Leveles tészta összeállításához elengedhetetlen hozzávaló a vaj. Ettől lesz könnyű és puha a croissant, a kakaós csiga, a briós és a különféle töltelékkel töltött péksütemények.

6. Használd hússütéshez és zöldségekhez
Olaj helyett nyugodtan használhatsz vajat, mivel sokkal egészségesebb zsiradeknak számít a sütés-főzésnél. A hús szebben megpirul és teltebb íze lesz, mint az olajon való készítésnél. Érdemes a halakat és a tengeri herkentyűket is vajon megpárolni és pirítani. És mi is illene hozzá jobban, mint a vajban párolt zöldségek vagy a vajas krumplipüré.

7. Használd tükörtojáshoz és rántottához
Sütéskor a forró olaj helyett a vajat alacsony hőmérsékleten olvaszd meg, és arra ütsd rá a tojást. A  végeredmény pedig nem egy olajtól csöpögő étel lesz, hanem egy igazán ízletesen megsült tükörtojás. Rántottához szintén használhatsz vajat, hogy elérd a tömény és karakteres ízét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss