Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Győzd le a vírusokat! 7 gyógynövény influenza és megfázás ellen

Amikor enyhül az időjárás, előszeretettel támadnak a vírusok: nátha, influenza, vegyesen. Mivel vírusfertőzésre gyógyszer nincsen, csak a tüneteket lehet kezelni, azok kellemetlenségén enyhíteni, ezért jó, ha felvértezzük magunkat ellenük . Bemutatjuk a 7 legtutibb gyógynövényt megfázásra: egy kúra ezekből sokkal olcsóbb, és legalább annyira hatékony, mint a tévéreklámokból ismert patikaszerekkel.
Citromfű

Mivel izzasztó és nyugtató hatású, lázas állapotok kezelésére a legjobb a belőle készült tea. Kellemes íze miatt a gyerekek is szívesen isszák. Segíti az emésztést is, nyugtatólag hat, ha idegesek vagyunk, és segít az elalvásban. A standard forrázat a következőképpen készül: 28 gramm levelet 2 csészényi forralt vízbe áztatunk, lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Korlátlan mennyiségben fogyaszatható, akár enyhén édesítve is.

MEGFÁZÁSRA, ÁLMATLANSÁGRA, IDEGESSÉGRE - ÍME A LEGHATÁSOSABB GYÓGYTEÁK >>> 
Fekete bodza

A bodzavirágot legtöbbször a megfázás kezdeti stádiumában vetik be. Készítsünk keveréket bodzavirágból, borsmentából, cickafarokból egyenlő arányban és negyedrész édesgyökérből. Az elegyből 28 grammot áztassunk 2 csészényi forralt vízbe, és 34 szelet gyömbérrel lefedve hagyjuk ázni, majd szűrjük le. A forró tea elfogyasztása és egy forró fürdő után érdemes ágyban „kiizzadni” a betegséget. A bodzavirág kenőcse bőrbajok ellenszere lehet.

ZÖLD, FEHÉR, FEKETE - ÍGY KÉSZÍTSD EL A TEÁD, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN! >>> 
Fekete nadálytő

Talán a legismertebb gyógynövény a sérülések, fekélyek, húzódások külső-belső kezelésére. Ugyanakkor nyálkahártyabevonó tulajdonsága miatt a tüdő betegségeire és köhögés ellen is használják. Segíti a hasnyálmirigyet a vércukorszint szabályozásában. Külsőleg krémként használják, de fogyasztható teaként, vagy napi háromszor 1 kávéskanálnyi tinktúraként is.

Izlandi zuzmó

Elsősorban gyulladáscsökkentő, émelygést csillapító hatású növény, de erősíti a tüdőt is, és jó a felső légúti bántalmak ellen, különösen ha fekete nadálytővel kombináljuk. Enyhe főzetét korlátozás nélkül kortyolgathatjuk. Szirup formájában is kapható.

Kamilla

Az egyik legelterjedtebb gyógynövény jó hatással van az emésztésre, csökkenti a gyulladásokat, de bevetik nyugtalanság, hasmenés, influenza és menstruációs görcsök ellen is. Gyerekeknek szintén adható például hasfájás és fogzás idején. Forrázata standard módon készül, tinktúrájából 10-30 csepp adható naponta.

Kerti kakukkfű

A kakukkfű főzetét leginkább heveny és idült légúti megbetegedések esetén, vagy meghűléskor fogyasztják, de jótékony hatással van a gyomor- és bélbántalmakra (például felfúvódás, hasmenés, emésztési zavarok) is. Standard forrázat formájában iható.

Rozmaring

Leginkább fűszerként ismert növény, amely izzasztó, gyomorerősítő, lázcsillapító hatású is. Ha fejfájás kínozza az embert, egy csésze rozmaringtea rögtön segít. Ehhez 1 kávéskanál rozmaringlevelet áztassunk 1 csésze forralt vízbe, majd szűrjük le. Kortyolgathatjuk akkor is, ha megfáztunk. Külsőleg hajerősítőként alkalmazható: hajmosás után kell a főzettel leöblíteni a hajunkat.

5+2 GYÓGYTEA MELYEK SEGÍTENEK A MINDENNAPOKBAN! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss