Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 fontos teendő, hogy megóvd a látásodat helyes étkezéssel!

default user icon
MME
Szemünk fénye mindennél több ér, ám ha az idő múlásával egyre nehezebb olvasod el a feliratokat, vagy nehezebben tájékozódsz sötétben, mint pár évvel ezelőtt, akkor érdemes ráállnod a szemet óvó étkezésre!

A szemünk nem választható le a szervezet egészéről, annak energetikailag is szerves része. Ezért fontos a helyes, egészségtudatos táplálkozás: szemünk fénye múlhat rajta. Nézzük, milyen ételekkel erősítheted a látásodat!

1. Antioxidánsok a szemnek

A sejtjeink egészségét őrzik a lutein és a zeaxantin nevű antioxidánsok, amelyeket az orvostudomány belső napszemüvegnek is hív, mert megszűrik a káros fényt. 
Ebben található: spenót, kel.

2. A-vitamin

Az A-vitamin jut mindenkinek az eszébe, ha a szemet erősítő vitaminokról beszélünk. Az A-vitamin provitaminja, a karotin segíti a jó látást, kiváltképp az éjszakai látást. A retinánk szüksége van az A-vitaminra a zavartalan működéshez is, mert a retinában négy olyan vegyületet tartalmaz, amelyekben jelen van az A-vitamin is. Ezeknek köszönhető a látás folyamatának zavartalan működése, a sötétséghez való alkalmazkodás. Emiatt az éjszakai vakság korai jelei az A-vitamin-hiány jelei is egyben.
Ebben található: sárgarépa, és más piros, narancs és sárga színű zöldségek, mint a sütőtök, pritaminpaprika.

3. Cink

A cinkhiány is először az éjszakai látást rosszabbítja, de az egyik szembetegség, a makula-degeneráció is lassítható helyes cinkbevitellel. (Ez a betegség az ötven fölötti lakosság körében általános problémát jelent.)
Ebben található: osztriga, lazac, bárányhús, tej.

4. E-vitamin

Csökkenti a szürkehályog kockázatát és segít megelőzni a makula-degeneráció kialakulását a megfelelő mértékű E-vitamin fogyasztás. Bónusz mindemellett, hogy a bőrünkre, hajunkra is jó hatással van.
Ebben található: búzacsíra, mandula, napraforgómag, mogyoróvaj.

5. Komindálj! A+C-vitamin egyben

A C-vitamin a szervezetünk egészét óvja, védi, erősíti, és ma már bizonyított a vitaminok együttes hatása: minél több fajta vitamint fogyasztasz egyszerre annál erősebben fejtik ki hatásukat.
Ebben található: az édesburgonya igazi megoldás az A- és a C-vitamin együttes bevitelére, akár naponta érdemes ezt fogyasztania annak, aki úgy érzi, hogy romlik a látása.

6. C+E-vitaminok együtt

A C-vitamin megfelelő bevitele azért is fontos, mert a szemészek szerint összefüggésbe hozható a szürke hályog kialakulásával: ez a betegség akkor alakul ki, ha a szem védekező mechanizmusai nem működnek megfelelően a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Ezért a szürke hályog bizonyos fokig megelőzhető magas antioxidáns- és C-vitamin tartalmú ételek rendszeres fogyasztásával.
Ebben található: a citrusféléknek és a piros színű bogyós gyümölcsöknek van a legmagasabb C-vitamin tartalmuk.

7. Szelén

Ritkán beszélünk a szelénről, pedig olyan ásványi anyag, amely segíti a jó látást: a többi antioxidánshoz hasonlóan megakadályozza az oxidatív károsodást, így nem csupán a szemünk, hanem a szervezetünk egésze számára fontos ásványi anyag. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, erősíti az immunrendszert.
Ebben található: paradió, olívabogyó, kivi, szőlő, tojás, lazac.

Olvass tovább csonterősítő ételeinkről! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss