Az étteremben dologzó emberek munkája sokkal bonyolultabb, mint amilyennek tűnhet. Egy pontosan működő terv alapján mehet csak flottul a kiszolgálás, így próbáld meg megkönnyíteni a munkájukat azzal, hogy figyelsz, hogy ne kövesd el az alábbi hibákat.
Visszaküldeni a már félig elfogyasztott fogást
Ha eszel egy-két falatot az ételedből, rájössz, hogy nem ízlik, és ezt udvariasan közlöd a pincérrel, igyekezni fog, hogy megoldja a problémádat, hiszen senkinek sem érdeke, hogy rossz szájízzel hagyd el az éttermet. Ezzel ellentétben, ha behabzsolod a fogás felét, majd közlöd, hogy nem a te ízvilágod, abban a reményben, hogy vígaszdíjként törlik a számládról az ételt, nem túl elegáns.
Azt mondani, hogy készen állsz a rendelésre, mikor még közel sem
A pincéreknek tényleg minden perc számít, így abszolút udvariatlanság az asztalodhoz rendelni a kiszolgálót, hogy végighallgassa, ahogy a lazac és a csirke között örlődsz. Ennyi idő alatt már rég kivihette volna a mustárt a másik asztalnál ülő párnak, akik már igen elborult arckifejezéssel tekintgetnek felé.
koszos zsebkendőt hagyni az asztalon
A pincérek nem a szolgáid. Valakinek fel kell vennie az asztalon hagyott koszos papírzsepit, és ha már a tiéd, igazán megtehetnéd te is. Grátisz tanács: damaszt szalvétába nem fújunk orrot.
fizetés után az étteremben lebzselni
Minél kevesebb asztala van a felszolgálónak, annál kevesebb jattot tud keresni. Ha az étkezés után még fél óra-óráig ott üldögélsz, az ő idejét rabolod, és neki kerülsz pénzbe. Továbbá természetesen borítod az egész foglalási rendet, ezért számos helyen udvariasan továbbállásra buzdítanak- érthető okokból.
közvetlenül konyhazárás előtt érkezni
Ha egy étterem este tizenegykor bezár, nem illik megjelenni háromnegyed tizenegykor közölve, hogy vacsorázni szeretnél. Több mint valószínű, hogy a személyzetnek nehéz napja volt, és még így is rengeteg takarítanivaló vár rájuk mielőtt hazamehetnének. Ne nehezítsd meg a napjukat, azzal, hogy tíz perccel a zárás előtt betoppansz.
Az asztal letisztítása előtt odaülni
Értjük, hogy tele van a hely, és szeretnél lecsapni az egyetlen szabad asztalra, de várj addig, amíg a személyzet eltakarítja az előző vendégek maradékait. Ha odaülsz a koszos asztalhoz, nem fognak előbb kiszolgálni, ráadásul megnehezíted a pincérek munkáját, azzal hogy az asztal közelében tolongsz.
tolakodó stílus a kiszolgáló személyzettel
Ne tegezd, ne hívd a nevén, és főleg ne érj hozzá - legyél legalább olyan tisztelettel a kiszolgáló személyzet felé, mint ahogy azt elvárnád tőlük.