Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6+1 finomság, ami csak szilvával lehet tökéletes

A szilva és a szilvalekvár csodálatos alapanyaga a különféle süteményeknek, desszerteknek. Gazdag íze, telt aromája sok süteményben, édességben visszaköszön, de a klasszikus, már meglévő desszertek mellett mi magunk is nyugodtan kísérletezhetünk új szilvás finomságok megalkotásával.
Szilvás gombóc, a klasszikus

Első számú klasszikus. Kicsit macerás otthon elkészíteni, de a végeredmény, a morzsával hintett krumplis tésztában pihenő, fahéjas cukorral töltött szilva mindenért kárpótol. Szezononként egyszer legalább érdemes nekiveselkedni.

Szilvás rétes, a komoly

Nem a legkönnyebben elkészíthető sütemény, de bolti réteslapból azért nem is olyan bonyolult megsütni. Akkor finom, ha sok szilva van benne, viszont arra ügyeljünk, hogy a gyümölcsök alá legalább egy vékony réteg édes morzsa, darált dió vagy zsemlemorzsa kerüljön.

Szilvás pite, az ellenállhatatlan

Omlós tésztarétegek között pihenő picit fűszeres szilva, amivel csak egyetlen egy nagy baj van: nem lehet abbahagyni. A réteshez hasonlóan a pite készítésénél is ügyeljünk arra, hogy a tésztát ne áztassa el a gyümölcs.

Tejespite, a különc

A friss szilvával készíthetünk tejespitét. A tepsit vagy nagyobb pitetálat megrakjuk magozott szilvával, majd a sűrű palacsintatésztával felöntjük és készre sütjük. Ha végre a szilvaszezonnak, akkor a kész, gyümölcsmentes tejespitét szilvalekvárral is kínálhatjuk.

Mocskos tészta, a furcsa

A szilvalekváros édességek körül a legegyszerűbb, a legfurcsább és az egyik legfinomabb. A kifőtt tésztát alaposan összekeverjük egy nagyobb adag szilvalekvárral és nem kevés szalonnapörccel, majd összesütjük, s a végeredményt porcukorral kínáljuk. Ütős, laktató fogás.

Bukta, a kelt csoda

Újabb pont a szilvalekvárnak. A mély ízű, sütéstől sűrű lekvárral könnyedén dolgozhatunk, nem fog kifolyni a kelt tésztából, hagyja, hogy mutatós eredmény szülessen. Mivel a legtöbb jó szilvalekvárban nincs cukor, így majdnem bűntudat nélkül falható a vele készített bukta.

+1 Flódni

A flódni ugyanis mit sem ér szilvalekvár nélkül. Vannak persze kísérletek, baracklekvárral pótolni a szilvát, de felesleges. A tökéletes ízhatáshoz, hogy a dió, mák, alma és a tészta egy süteménnyé váljon - nincs mese - szilvalekvár kell.

Ezek is érdekelhetnek

Friss