Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

600 mérföldes sebességgel - a konyhában

A magánrepülés minden szakács vágya – de főzni, amikor 600 mérföldes sebességgel utazol, 40 ezer láb magasságban, meglehetősen próbára teszi a legfelkészültebb séfet is…

2007. augusztus 21., Santa Monica

A jet - ahogy minden repülő konyhája - rettentő pici, és minden esetben árammal működik, mivel gáz nem használható. Az elektromos tűzhely mérete és teljesítménye finoman szólva sem ideális a tökéletes sütés-főzéshez, tehát ha az ötletes séf el akarja kápráztatni a “közönségét”, akkor olyan menüt kell összeállítania, ami könnyíti a cirkuszi mutatványba illő feladatot.

Az ember hamar rájön, hogy a legnagyobb probléma a helyhiány: hiányzik a szemétzúzó, így a szemét hamar felhalmozódik; az elektromos tűzhelynek pedig nincs védőrácsa, a serpenyőt könnyedén a földön találhatjuk, ha nem tudjuk időben elkapni. (Az új gépek konyhái azért már kényelmesebbek. A 747-es vagy a Gulfstream G5 konyhája majdnem minden esetben sütővel is felszerelt.)

Én már az indulás előtt elvégzem az előkészítés legnagyobb részét, így a repülés közben szinte csak a tálalást végzem. Nem adom meg az esélyt a turbulenciának, és a leveseket kihagyom :) A hideg tárolóhelyiségek picik, és a repülés alatt a nyersanyagok könnyen vándorolnak, ezért a legjobb ötlet, ha mindent, amit csak lehet, zipzáros zacskókban tárolok. Bizonyos ételek, például a saláták, könnyedén össze is keverhetők ezekben a zacskókban, így elkerülöm a hatalmas keverőtálakkal való tornamutatványokat. 

Igazi paraszttál: Sió kenyér és egy üveg gyöngyöző tiszai fehérbor lenne a legmegfelelőbb egy laza ebédre, viszont a kaliforniai szakács a szalonnából sem kapja az igazi magyart, és az ízletes parasztkolbászt sem tudja leakasztani a szomszéd füstölőjéről - de a sajtokkal azért tud apró csodákat tenni! A jeten való szolgálat a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy felvonultassam a legritkább európai fajtákat: Sainte-Maure, Port Salut, Mahon a spanyoloktól, Brie De Meaux Rouzaire…mind kitűnő pezsgővel. Sőt! Szinte csak azzal. Az előzőkben felsorolt sajtok kilónkénti ára meghaladja a 30 amerikai dollárt, de mindig nagy sikert vált ki egy szép sajttál. Az állandó száraz levegő miatt a kenyér és a tortilla hamarabb kiszárad, ezért ezeket szorosan fóliába szoktam tekerni. A kenyeret tálalás előtt beteszem a sütőbe, hogy ropogós legyen.

Semmi sem szomorúbb egy újramelegített rántottánál - a quiche, a spanyol tortilla vagy a burrito reggelire épp megteszi! A porciók minden esetben picik, hiszen a repülőn senki sem ugrál. Ellenben gyümölcsből sokat kínálok, míg a fűszeres ételeket ilyenkor messzire kerülöm. …A pezsgő és a Bloody Mary egy jókora kanál salsával pedig kitűnő kényeztetés!

Ezek is érdekelhetnek