Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

60, azaz pasi pörkölt sztereóban

Hatvan éves lettem én, meglepetés e költemény, csecse becse, mellyel meglepem magam magam - és remélem, benneteket is!

Szóval hatvan éves lettem ma, sok mindent tapasztaltam életem során, jót és rosszat egyaránt, de ez utóbbiról ugye nem beszélünk.  Előre bocsájtom, ma kemény, pasis dologról lesz szó, ezért a gyengébb idegzetűek (gyomrúak) most azonnal hagyják el az oldalt, de a szerkesztőket is kérem, a képernyő aljára biggyesszék oda a TV csatornák korosztályos meghatározásához hasonlóan a vegetáriánusoknak a figyelmeztető karikát!

Magyarázat

Azt, hogy pasi pörkölt, gondolom, nem kell sokáig magyaráznom, elég, ha majd a hozzávalókat meglátjátok, és rögtön egyértelművé válik, hogy nem az általam nagyon kedvelt és tisztelt „keresztmamánk”, Habliliom könnyed konyhájának blogjára tévedtetek. Ez ma keményen pasis iromány, a magyarázatot a sztereó kitétel érdemli ki. Miért is sztereó?  Roppant egyszerű a válasz, a hozzávalók mennyisége miatt a mai ételem nem fért volna el legnagyobb lábasomban sem, ezért elővarázsoltam a sutból kedvenc kacsasütő edényemet, ami a gáztűzhelyünkön két gázrózsányi helyet is átér, hát ma ebben a készségben főztem, két lángon, sztereóban.

Tudvalévő rólam, imádom a helyi (újpesti) piacot járni. Teszem mindezt már 3-4 évtizede, ez idő alatt kialakult az árusokkal, legyen az hentes, zöldséges, vagy akár kocsmáros, lángossütő, pék baráti kapcsolat. Beszélgetünk, esetleg megiszunk egy laza fröccsöt vagy egy pohár seritalt. Szóval ma piacoztam.

Hozzávalók

4 db méretes hátsó sertésköröm, 1 db füstölt köröm, 1 db nyers sertéscsülök, 1,5 kg szépen mosott pacal, 30 dkg füstölt szalonna, 5-6 db méretes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 db bogyiszlói paprika, 2 db TV paprika, 1 db hegyes erős paprika, 4 db paradicsom, 1 csokor újhagyma zöldje, 5-6 szem rózsa krumpli, só, őrölt tarka bors, egész feketebors, babérlevél, borókabogyó, őrölt kömény, majoránna, pirospaprika, 2-3 dl száraz vörösbor, libazsír

Hát előre megmondtam, nem tejbepapit találtam ki!

Lássunk neki!

Előkapom a kukta című alkalmasság mindkét nálunk fellelhető példányát. Egyikükbe beleküldöm a feldarabolt körmöket (nyerset, füstöltet egyaránt), a másikba megy bele a kicsontozott csülök és mellé a pacal (még nem csíkozva, csak 2-3 darabba felvágva).  Mindkét főzőlébe megy 1-1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, egész bors, borókabogyó, babérlevél, némi kömény, majoránna, kevés tárkony, 1-1 darab paprika, paradicsom. A kuktákat lezárom, a két közepes méretű gázrózsán alájuk gyújtok, uccu, abárolják tartalmukat.

Lássuk a többi hozzávalót, mert velük is van dolog bőven. A szalonnát felkockázom, a hagymát meghámozom, félfőre szabdalom, a zöldhagymát karikázom, a paprikákat kicsumázom, és a paradicsomokkal együtt feldarabolom, a krumplit is hámozom, felvágom ízlés szerint kockákra vagy hasábokra, lényeg, hogy a felhasználásig hideg vízben áztassam. Na és persze igen fontos, hogy leteszteljem a bor minőségét, nehogy kárt tegyek vele főztömben.

Jut eszembe, szülinapom alkalmából (persze sokszor máskor is) van itthon jófajta házi szilvapáleszem, egy-egy kortyot belőle is lenyelek.

A kacsasütő edénybe mehet bele a libazsír, ha olvad, megkapja a szalonnakockákat. Amikor rendesen megpirult, mehet rá a hagyma (vörös-, zöld- és persze a fokhagyma is), jó szokásomhoz híven sózom, hogy levét kieressze. Párolom, ha igényli, kevés vízzel alásegítek. Megfelelő időben mehet bele a paprika és a paradicsom mindegyik fajtája. Ekkor fűszerezem borssal, babérlevéllel, őrölt köménnyel, némi majoránnával esetleg kevés tárkonnyal (meg ami még eszembe jut és kedvelem).

Rendes méretű szaftot készítek mindezekből, variálom némi vörösborral, amikor a kukták sípolósra veszik, kicsomagolom őket, tartalmukat megfelelő méretűre szelem, vágom, darabolom. Mindezek mennek bele méretes edényembe, meghintem rendesen pirospaprikával az egész hatalmas adagot, belerakom a pár szem darabolt krumplit, és készre főzöm.

Garantálom, isteni lesz, nálunk friss ropogós kenyérrel, házi kovászos uborkával tálalva varázslat történt vele, a vendégsereg bevarázsolta az egészet bendőjébe!

Boldog szülinapot magamnak :)

Üdv

Ezek is érdekelhetnek

Friss