Szóval hatvan éves lettem ma, sok mindent tapasztaltam életem során, jót és rosszat egyaránt, de ez utóbbiról ugye nem beszélünk. Előre bocsájtom, ma kemény, pasis dologról lesz szó, ezért a gyengébb idegzetűek (gyomrúak) most azonnal hagyják el az oldalt, de a szerkesztőket is kérem, a képernyő aljára biggyesszék oda a TV csatornák korosztályos meghatározásához hasonlóan a vegetáriánusoknak a figyelmeztető karikát!
Magyarázat
Azt, hogy pasi pörkölt, gondolom, nem kell sokáig magyaráznom, elég, ha majd a hozzávalókat meglátjátok, és rögtön egyértelművé válik, hogy nem az általam nagyon kedvelt és tisztelt „keresztmamánk”, Habliliom könnyed konyhájának blogjára tévedtetek. Ez ma keményen pasis iromány, a magyarázatot a sztereó kitétel érdemli ki. Miért is sztereó? Roppant egyszerű a válasz, a hozzávalók mennyisége miatt a mai ételem nem fért volna el legnagyobb lábasomban sem, ezért elővarázsoltam a sutból kedvenc kacsasütő edényemet, ami a gáztűzhelyünkön két gázrózsányi helyet is átér, hát ma ebben a készségben főztem, két lángon, sztereóban.
Tudvalévő rólam, imádom a helyi (újpesti) piacot járni. Teszem mindezt már 3-4 évtizede, ez idő alatt kialakult az árusokkal, legyen az hentes, zöldséges, vagy akár kocsmáros, lángossütő, pék baráti kapcsolat. Beszélgetünk, esetleg megiszunk egy laza fröccsöt vagy egy pohár seritalt. Szóval ma piacoztam.
Hozzávalók
4 db méretes hátsó sertésköröm, 1 db füstölt köröm, 1 db nyers sertéscsülök, 1,5 kg szépen mosott pacal, 30 dkg füstölt szalonna, 5-6 db méretes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 db bogyiszlói paprika, 2 db TV paprika, 1 db hegyes erős paprika, 4 db paradicsom, 1 csokor újhagyma zöldje, 5-6 szem rózsa krumpli, só, őrölt tarka bors, egész feketebors, babérlevél, borókabogyó, őrölt kömény, majoránna, pirospaprika, 2-3 dl száraz vörösbor, libazsír
Hát előre megmondtam, nem tejbepapit találtam ki!
Lássunk neki!
Előkapom a kukta című alkalmasság mindkét nálunk fellelhető példányát. Egyikükbe beleküldöm a feldarabolt körmöket (nyerset, füstöltet egyaránt), a másikba megy bele a kicsontozott csülök és mellé a pacal (még nem csíkozva, csak 2-3 darabba felvágva). Mindkét főzőlébe megy 1-1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, egész bors, borókabogyó, babérlevél, némi kömény, majoránna, kevés tárkony, 1-1 darab paprika, paradicsom. A kuktákat lezárom, a két közepes méretű gázrózsán alájuk gyújtok, uccu, abárolják tartalmukat.
Lássuk a többi hozzávalót, mert velük is van dolog bőven. A szalonnát felkockázom, a hagymát meghámozom, félfőre szabdalom, a zöldhagymát karikázom, a paprikákat kicsumázom, és a paradicsomokkal együtt feldarabolom, a krumplit is hámozom, felvágom ízlés szerint kockákra vagy hasábokra, lényeg, hogy a felhasználásig hideg vízben áztassam. Na és persze igen fontos, hogy leteszteljem a bor minőségét, nehogy kárt tegyek vele főztömben.
Jut eszembe, szülinapom alkalmából (persze sokszor máskor is) van itthon jófajta házi szilvapáleszem, egy-egy kortyot belőle is lenyelek.
A kacsasütő edénybe mehet bele a libazsír, ha olvad, megkapja a szalonnakockákat. Amikor rendesen megpirult, mehet rá a hagyma (vörös-, zöld- és persze a fokhagyma is), jó szokásomhoz híven sózom, hogy levét kieressze. Párolom, ha igényli, kevés vízzel alásegítek. Megfelelő időben mehet bele a paprika és a paradicsom mindegyik fajtája. Ekkor fűszerezem borssal, babérlevéllel, őrölt köménnyel, némi majoránnával esetleg kevés tárkonnyal (meg ami még eszembe jut és kedvelem).
Rendes méretű szaftot készítek mindezekből, variálom némi vörösborral, amikor a kukták sípolósra veszik, kicsomagolom őket, tartalmukat megfelelő méretűre szelem, vágom, darabolom. Mindezek mennek bele méretes edényembe, meghintem rendesen pirospaprikával az egész hatalmas adagot, belerakom a pár szem darabolt krumplit, és készre főzöm.
Garantálom, isteni lesz, nálunk friss ropogós kenyérrel, házi kovászos uborkával tálalva varázslat történt vele, a vendégsereg bevarázsolta az egészet bendőjébe!
Boldog szülinapot magamnak :)
Üdv