Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 zöldség, amit ne hagyj ki ősszel

A legjobb, ha a maguk szezonjában fogyasztjuk a zöldségeket, így frissen élvezhetjük a hazai termést. Ezeken kívül pedig olyan zöldségek is felkerültek a listánkra, amik a télre való felkészülésben segítik a szervezetünknek.

Brokkoli

A brokkoli glükozinolátokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen és felveszik a harcot az oxidatív stresszel. Szulforafán-tartalmának köszönhetően pedig a növény rendszeres fogyasztása a vércukorszintünket is karbantartja. Sőt, még a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Ráadásul nagyon sokféle étel készíthető belőle, krémleves, fasírt, pite, és még sorolhatnánk.

Cukkini

Bár nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna, de magas a tápértéke és jó szolgálatot tehet az étrend színesítéséhez. Nem beszélve arról, hogy alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók is bátran ehetik, szinte bármilyen diétába jól beilleszthető.

Fekete retek

A fekete retek nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal látja el a szervezetünket, ráadásul az emésztésünkre is jó hatással van. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket. Hogy hogyan fogyasszuk? Naponta érdemes lereszelni egy fekete retket, jól kinyomni a levét, és egy evőkanálnyit enni belőle valamelyik főétkezés után.

Fokhagyma

A fokhagymát nem csak jó íze, de gyógyhatása miatt is érdemes beépíteni a mindennapi étkezésünkbe, pláne ősszel. Több mint huszonöt fajta hatóanyag - enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek - található meg benne. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan jó hatással van a koleszterinszintre, segíthet beállítani a vérnyomást, és egyes vizsgálatok szerint a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszhat. Baktérium- és vírusölő hatása is van, a benne lévő allicinnek köszönhetően: bizonyos mikroorganizmusok ellen még a penicillinnél is hatásosabb.

Karfiol

A karfiol rendszeres fogyasztása egyszerű módja annak, hogy számos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyaghoz hozzájussunk. Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán.

Tök

A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidősen csökken a vér cukortartalma. Kedvező hatásai mellet a népszerűségét a változatos felhasználhatóságának is köszönheti. Tökfőzelék, töltött tök, tökleves, rántott tök, tök fasírt…mi mindenhogy imádjuk!

EGYÉL VIZET! A LEGJOBBAN HIDRATÁLÓ ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK>>> 

20 GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉG, AMIKET SOHA NE TÁROLJ EGYMÁS MELLETT >>> 

ÍGY KÉSZÍTSD EL A ZÖLDSÉGEKET, HA FOGYNI SZERETNÉL - 3 SZUPER TIPP!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss