Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tuti kalóriaspóroló tipp karácsonyra

default user icon
MME
A finomabbnál finomabb ünnepi desszertek és sütemények ízükkel, küllemükkel gyorsan elterelik a figyelmet a bennük lévő rengeteg kalóriáról… Szeretnéd „light” verzióban majszolgatni ezeket? Íme néhány szuperhasznos tipp, amit érdemes bevetned ezen a karácsonyon!

Azok számára, akik egész évben odafigyelnek az alakjukra, bizony okozhat némi fejtörést, hogy hogyan is kerüljék ki a karácsonyi kalóriacsapdákat. Persze, az ünnepekhez hozzátartoznak az édes finomságok, és nem is érdemes túl szigorúnak lennünk magunkkal szemben, de azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy 3-4 nap mértéktelen falatozás (és mozgáshiány) következtében már felszaladhat 1-2 pluszkiló. Az egészségünk, a karcsúságunk és a jó lelkiismeretünk megőrzése érdekében érdemes bevetni olyan sütési tippeket és konyhai trükköket, amelyekkel könnyedén visszavehetünk a kalóriákból, mégsem kell lemondanunk szinte semmiről. A kalóriaszegény finomságok titka mi más lenne, mint az összetevők helyes kiválasztása. Most meg is mutatjuk, hogyan érdemes csinálni!

1. Olaj és vaj helyett almapüré

Elsőre biztosan érdekesen hangzik ez a tipp, és felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is tudná az alma helyettesíteni a zsíradékot? Természetesen nem sütéskor, de például a tészta összeállításakor igenis bevethető! A lágyabb tészták esetében a vaj vagy az olaj mennyisége kiváltható almapürével. Ha keksztésztákról van szó, az olaj vagy a vaj 2/3 része helyettesíthető, így még gond nélkül össze fog állni a tészta sütéskor.

2. Vaj helyett natúr joghurt

A receptben szereplő vaj mennyiségét úgy is csökkenthetjük, ha natúr joghurttal váltjuk ki. Így hasonló, de sokkal krémesebb állagot érhetünk el. További érv mellette, hogy tejtermék lévén olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium. A joghurt a tésztát sokkal könnyebbé is teszi!

3. Alternatív édesítőszerek cukor helyett

A cukor gyakran elhagyható összetevője egy-egy desszertnek, ezt jó észben tartani. Helyette az édes ízt sztéviával, eritrittel vagy agavé sziruppal is elérhetjük. Az is jó megoldás, ha csökkentjük a cukor mennyiségét, már ezzel a nem túl nehéz lépéssel is sokat tehetünk az egészségünkért.

4. Diófélék helyett zabpehely

Beszéljenek a tények: 100 g diófélében átlagosan 60 g zsír van, míg a zabpehelyben kb. 8 g-nyi, ráadásul utóbbi remek helyettesítő is. A süti íze megmarad, ha a dió előírt mennyiségének a felét zabpehellyel váltjuk ki. Sőt, az állaga még jobb, ropogósabb és különlegesebb lesz!

5. Tej helyett író

Több előnye is van annak, ha a tejet íróval helyettesítjük: az író könnyű, zsírtartalma 1% alatti, így a tejhez hasonlóan viselkedik a tésztákban. Az íze sokkal intenzívebb, kiemeli más hozzávalók zamatát, a süteményeknek könnyű, puha, rugalmas állagot biztosít.

6. Búzaliszt helyett mandula- vagy tönkölyliszt

Mindenki tudja, hogy a búzaliszt nem tesz jót az alakunknak. Már csak ezért is érdemes az ételek elkészítésekor egyszerűen helyettesíteni valamilyen egészségesebb alternatívával. A tönkölybúzából készült liszt gazdag ásványi anyagokban, és jót tesz az emésztésnek. Ugyanígy a mandulaliszt, amelyben vas, kálium, magnézium, mangán, cink, vitaminok és folsav is van.

3 NAPOS VILLÁMFOGYÓKÚRA - HOZD MAGAD CSÚCSFORMÁBA SZILVESZTERRE! >>> 

5 JOLLY JOKER-TIPP: KÉSZÜLJ FEL AZ ÜNNEPI TÚLEVÉSRE! >>> 

7 TIPP, HOGY PLUSZ KILÓK NÉLKÜL MEGÚSZD A DECEMBERT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss