Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 ok, amiért érdemes tökmagot enni

default user icon
MME
Lehet, hogy kicsi, de tele van értékes tápanyaggal. A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára. Mellesleg a tökmagot könnyen beilleszthetjük az étrendbe.

28 gramm megpucolt tökmagban kb 151 kalória van,  5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van. Ezeken kívül bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben. Nézzük milyen egészségügyi hatásokkal jár, hogy ha rendszeresen fogyasztasz ebből az értékes magból.

1. Gyulladáscsökkentő hatása van

A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.

2. Csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát

A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a tökmagokban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.

3. Magas a magnéziumtartalma

A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. A magnézium hozzájárul a fogak, a csontok egészséges is és nyugtató hatása is van. A rendszeres tökmag fogyasztással hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez is.

4. Segít a vércukorszint szabályozásában

Állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkentheti a vércukorszintet. Emellett több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrendet kiegészítőt szedtek.

5. Magas a rosttartalma

A tökmag kiváló rost forrás. 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.


6. Javít az alvás minőségén

Ha álmatlanul forgolódsz éjszaka, ha nehezen alszol el, akkor érdemes lefekvés előtt néhány szem tökmagot enni. A tökmagban megtalálható a triptofán nevű aminosav, amely segíti az alvást. A jobb alváshoz hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.

Hogyan építsd be az étrendbe?

A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen, vagy pörkölve. Keverhetjük salátába, turmixokba is és felhasználhatjuk például granolához is, de péksüteményeket kiflit, pogácsát is  megszórhatunk vele.

Ajánjuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss