Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 mosási baleset, amit mindenki ismer - így kerüld el őket!

default user icon
MME
Azt gondolnád, hogy napjaink csúcskategóriás gépeinél gyerekjáték a mosás. Időnként azonban a legtapasztaltabbakkal is előfordulhat: nem lesz tökéletesen tiszta a kimosott ruha.

1. Szürke az új fehér

Valószínűleg vízkő rakódott le a gépen. Mosás előtt önts ecetet a készülékbe, majd indítsd el az öblítő programot. Félévente érdmes üresen, 90 fokon egy liter 20%-os ecettel teljes programon elindítani a gépet, így biztosan minden apró vízkő megsemmisül.

2. Dohos szag

A kellemetlen szagoknak különféle okai lehetnek. A legvalószínűbb, hogy valahol kosz rakódott le a szerkezetben. Indítsd el ruha nélkül a 90 fokos programot, egy liter 20%-os cetet tölts a mosószeradagolóba. Figyelj rá, hogy használat után mindig hagyd nyitva a gép ajtaját, mert ha rögtön bezárad, nem tud rendesen kiszáradni és bepenészedhet. Két-három havonta pedig célszerű a mosószer-adagoló rekeszt kitakarítani.

3. Csíkok

Ha fehér csíkok keletkeznek a ruhán, akkor valószínűleg túl sok mosóport vagy öblítőt öntöttél a rekeszbe. Figyelj mindig a jelzésekre, ne használj a kelletenél több szert, mert azzal nem segítesz a mosás hatékonyságán.

4. Kifakult, kinyúlt

Mindig ügyelj rá, hogy a ruhaneműnek megfelelő programot válaszd, különben az anyag a tisztítás során roncsolódhat. Ha például túl magas a hőfok, esetleg a centrifuga fordulatszáma, hamarabb tönkremegy a ruha. Próbáld meg a kényes darabokat mindig kímélő programon mosni. Színes ruhákhoz pedig azazokhoz tervezett mosóport használd.

5. Véletlen baleset

Számtalanszor előfordul, hogy oda nem illő darab kerül véletlenül a ruhák közé. Egy piros zokni igencsak komoly balesetet tud okozni a fehér ingek között. Ma már számtalan színmegkötő, színfogó kendő kapható, mely nem engedi, hogy ilyen balesetek történjenek. A speciális anyag magába szívja a színt, és a ruhák makulátlanok maradnak.

6. Makacs foltok

Ha már mosás előtt látod, hogy olyan szennyeződés keletkezett a szöveten, amit a sima mosás nem fog eltávolítani, használj folttisztítót vagy mosószappan. Egy kis előzetes munkával sok bosszúságtól kímélheted meg magad!

Ezek is érdekelhetnek

Friss