Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 ismert gombafajta, amiből jót főzhetsz

Számos gombafajta közül választhatsz a hipermarketekben és a piacokon is - ne állj meg az edei csiperkénél! Érdemes kísérletezni, adunk néhány tippet!

A frissen vásárolt gomba gyorsan romlik, ezért lehetőleg még aznap használd fel! Ha 2-3 napig mégis tárolnod kell, száraz, hűvös helyre tedd, úgy, hogy ne nyomódjon össze!

Csiperke

A legkedveltebb termesztett fajtának kellemes az illata. Kalapja domború, selymes tapintású, fehér színű. Nyersen salátákba illik, valamint kitűnő leves és mártás főzhető belőle. Töltelékkel, vajban párolva vagy rántva szintén ízletes.

Gombával készült receptek >>>

Laska

Lombos fákon telepszik meg, de sokfelé termesztik is. Az egyik legtovább szedhető gombafajta, ősszel és télen gyűjtik. Húsos, kékesszürke kalapja raguleves és sültek ízesítésére használható. Főként sütve finom, például tojásrántotta alapanyagaként.

Vargánya

Kalapja fénylő, gesztenyebarna, fehér peremű és húsos. Késő őszig erdei tisztásokon szedhető. Illik húsokhoz, és pörköltként is kiváló, szárítva fűszerként használható.

Róka

Száraz esztendőkben igen kevés terem belőle, ezért ilyenkor drága. Sárga kalapja hullámosan lapos, néha tölcséres. Szárítva is megtartja illatát, amely kajszibarackra, de paprikára is emlékeztet. Mindenféle étel – tészta, leves, saláta, rizottó stb. - készítésére alkalmas, a húsos fogásoknak kellemes aromát ad.

Kucsma

A finom, fűszeres illatú gomba hazánkban sokfelé megterem. Süvege tojásdad alakú, barázdált, őzbarna színű. Előfőzés után levesekbe, mártásokba illik, de töltve szintén remek. Szárítás után porrá őrölve húsok ízesítésre is használható.

Shiitake

Japánban és Kínában mintegy 2000 éve termesztik, és nemcsak finom íze, hanem gyógyhatása miatt is. Vörösbarna színű, fehér húsú, hagymaillatú kalapos gomba. Jól szárítható. Vajban megpárolva, pirítósra kenve fenséges, de minden ételhez illik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss