Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 háztartási tipp a 19. századból

Már a 19. században is rengeteg különféle háztartási praktikát ismertek és alkalmaztak. A Vasárnapi Újságban hétről hétre jelentek meg a tippek, amiket Száva Farkas írt.

A nyelvezet ma már mindenképpen furcsának számít, a tanácsok között pedig egyaránt akadnak meghökkentőek, elgondolkodtatóak és olyanok is, amiket ma is érdemes lehet kipróbálni. Mutatunk néhányat.

Méhűző véres rongy

Úgy tűnik, hogy a méhek nem szeretik, és messze elkerülik a véres dolgokat. Kérdés persze, hogy a szomszédok mit szólnak. „Méhek rajzása idején egy karóra köss fel veres posztót, vagy bármi erősen veres ruhaneműt; rajod kertedből nem megyen ki, annak közelébe leül.”

A pálinka sok mindenre gyógyír

Ez persze még ma is tartja magát, de 150 éve még az égési sérülésre is ezt ajánlották a hidegvíz helyett.„Elégett ujjod a hosszas fájdalomtól megmentheted, ha azonnal sóspálinkába teszed, s szitatod.”

Hidegvizet használj

A tiszta fehérnemű fontos, de a meleg víz nem tesz jót. „Fejérnemüdből a kerék sárt kiveszed, ha szappan és hideg vizzel mosod; a meleg viz még jobban belé öli.”

Óvatosan a rézedénnyel

Elég ijesztő tanács, a példákat nem részletezték. „Réz-edénybe nem jó gyümölcsöt s különösen szőllőt szedni, mert halált okoz, mire több példa van.”

Orrvérzés ellen ujjvérzés

Ez sem mindennapi tanács. „Orrod vérét megszüntetheted, ha nyelved alá itatós papirost tészesz s egy ideig ott tartod. Ezt a sikert nyered, ha balkezed kis ujját megkötöd szorosan, s tűvel egy kis vért eresztesz belőle.”

A tintafolt kivehető

Lassan aktuális lehet, hiszen közeleg az iskolakezdés. Vajon tényleg kiveszi? „Fehér nadrágodból, vagy ingedből a tentafoltokat nyár idején kiveheted, ha kerti zöld sóskalevéllel jól megdörgölöd, s megmosatod hideg vizben.”

5 DOLOG, AMIRE AZ ÉTELKÉSZÍTÉSEN KÍVÜL HASZNÁLHATOD AZ ECETET>>> 

9 HÁZI PRAKTIKA SZÓDABIKARBÓNÁVAL, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED!>>> 

5 SZUPER KONYHAI TRÜKK CITROMMAL, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss