Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 étel, amit tízóraira és uzsonnára érdemes enni!

Feszülő has, bűntudat és rettegés a felkúszó kilóktól – ismerős az érzés? Amikor dél óta nem ettünk egy falatot sem, este, kiéhezve persze hogy bőséges vacsorával jutalmazzunk meg magunkat. Mire rájövünk, hogy túl sok volt, már késő. Talán nehéz elhinni, de két plusz étkezés beiktatásával csökkenthető a napi kalória-egyenleg.

Tízórai és uzsonna – ez az a két étkezés, aminek fontosságára a dietetikusok is állandóan figyelmeztetnek. Nem véletlenül. Ha ügyelünk rá, hogy a főétkezések között is együnk valamit, akkor elkerülhető, hogy délben és vacsorára pukkadásig tömjük a hasunkat. Íme néhány tápláló és egészséges ötlet a köztes étkezésekre.

Zabpehely

A zabpehely igazi csodaétel, annyiféle jó hatása van. Tízóraira azért nagyszerű, mert jóllakottságot biztosít és ráadásul dobozkában könnyen szállítható. Aki nem akar dobozkázni, annak javaslom az itthon is megvásárolható instant zabkásákat, igaz ezek legtöbbje igen magas hozzáadott cukortartalommal bír. Aki otthon készíti, ízesítse fahéjjal, ami nagyon jót tesz az inzulinérzékenység javításában.

Tojás

Egy (éhesebbeknek kettő) főtt tojás egy szelet kétszersülttel tökéletes uzsonna lehet. A tojásról mára bebizonyították, hogy nemhogy nem árt, kifejezetten jót tesz az egészségnek, vitamin és ásványianyagtartalma (szelén, folsav) véd a szív és érrendszeri betegségektől, a sárgájában található lutein és zeaxantin pedig az időskori vakság kialakulása ellen jók. Ráadásul igen fehérjedús is, és ami számunkra most a legfontosabb: növeli a jóllakottságérzetet.

Humusz

Ez a csicseriborsóból készült krémamellett, hogy már egy kevéssel is jóllakottnak érezzük magunkat, bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Élelmi rostokban gazdag, és lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen ingadozását, és az emésztésre is jó hatása van. Uzsonnának kitűnő, répa vagy zellerhasábokat mártogathatunk bele.

Banán

Tízórainak ideális, még a legkisebb közértben is kapható, és nincs vele sok gond. Egy közepes banánnal már csillapíthatjuk éhségünket, és még jót is teszünk magunknak. Gazdag káliumban és magnéziumban, ami jó a stressz ellen és a szív számára, de savlekötő hatása is van, ami gyomorkímélő, fekély elleni étellé teszi. Segít a vércukorszint normalizálásában és energiával tölt el.

Édesburgonya

Ideális uzsonna lehet egy közepes édesburgonya, amiben megtalálható szinte minden, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége lehet. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminokban is. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére és nem szabad megfeledkezni a benne található nagy mennyiségű vasról és káliumról sem. De a legjobb benne, hogy nincs vele sok gond. Elég megmosni, és héjával együtt alufóliába csomagolva puhára sütni, és máris kész a másnapi uzsonna. Aki munka után még edzésre is megy, annak mindenképpen ezt javaslom uzsonnára, mert izomépítő hatása mellett még nagyon finom is.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj energiatartalma igen magas, ezért csak óvatosan fogyasszunk belőle. Azért jó ötlet tízóraira egy-két mogyoróvajas kekszet megenni, mert nagyon laktató, és rengeteg jó hatása is van. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavai csökkentik a „rossz” koleszterin, vagyis LDL, és növelik a „jó” koleszterin, vagyis a HDL mennyiségét a szervezetben. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, ugyanis a benne található telítetlen zsírok növelik az inzulin érzékenységet. Vigyázzunk, olyan fajtát válasszunk, amiben csak mogyoró található, és nincs benne hozzáadott pálmaolaj és egyéb adalékanyagok.

A tökéletes müzlis reggelit itt találod >>> 
6 ok, miért ne hagyd ki az első étkezést! >>>
8 étel, amitől karcsúbb leszel! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss