Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 érdekesség a káposztáról, amit eddig nem biztos, hogy tudtál

Finom, laktató, változatosan elkészíthető és télen is remek vitaminforrás. A káposzta igazi kincs, hoztunk róla néhány érdekességet.

1. Szerteágazó rokonsága van

A káposzta a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó növény. Több fajtája ismert. Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik. A fejes káposzta az egyik legrégebben ismert és termesztett zöldségféle, kutatások szerint már az i. e. II. évezredben ismerték és termesztették a Földközi-tenger partvidékén. Ma legelterjedtebb zöldségfélék közé tartozik. Rokona a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, a karalábé, a retek és a torma is.

2. Három napig virágzik

A káposzta két évig élő növény. Az első évben terem a fej, azaz az ehető rész, ami nem más, mint egy óriási rügy. A szára az első évben néhány centit, a másodikban akár másfél métert is nő. Ha kevés fény éri, nagy fejet hoz, ha sok, akkor kicsit. A második évben a virágok a tövétől felfelé, folyamatosan nyílnak ki. Mindegyik épp 3 napig virágzik.

3. A babákhoz is köze van

Különböző legendák is kötődnek hozzá. A görögöknél a káposzta nemcsak kedvelt, hanem szent növény is volt: úgy gondolták, hogy a gyermekágyban fekvő anyákat megvédelmezi a gonosz szellemektől. Franciaországban is összefüggésbe hozták a babákkal, de teljesen máshogyan. A gyerekeknek itt nem azt mondják, hogy a gólya hozza a kisbabát, hanem azt, hogy az anyukák káposztafejekben találják őket.

4. Véd a daganatos megbetegedésektől

Nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 gramm káposztában 40 milligramm C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin található, aminek remek hatása van a légúti daganatos megbetegedések ellen és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, ami természetes antibiotikumnak tekinthető. Tiocianátot is tartalmaz, amely gyomorfekély esetében jótékony hatású. Hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében, sőt egyes vélemények szerint bizonyos esetekben a már kialakult rákot is képes gyógyítani.

5. Erre figyeljünk a vásárlásnál

Mindig csak sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű káposztákat vegyünk meg. A tárolása néhány napig lehetséges, de, ha hűtőbe tesszük, akár egy hétig is eláll. Vörös- vagy lilakáposzta esetében ügyeljünk rá, hogy csak rozsdamentes acélkéssel vágjuk, különben elszíneződik. A vöröskáposztához főzéskor is érdemes egy kis citromot adni, hogy megőrizze eredeti színét.

6. Változatosan elkészíthető

A káposzta igen változatos módon felhasználható, fogyasztható nyersen, friss salátaként, párolva remek köret, kolbásszal, apróhússal leves is lehet. De változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle. A dietetikusok kifejezetten ajánlják a gyakori fogyasztását, mert az ilyenkor felszabaduló glukózinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

Érdemes néhány szót ejteni a savanyú káposztáról is, aminek különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el benne, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a savanyúkáposzta télen is olcsó vitaminforrás.

10 RÉGI KIFEJEZÉS A KONYHÁBÓL, AMIT BIZTOSAN NEM ISMERSZ 

MEGMUTATJUK A LEGJOBB GASZTRO TÉMÁJÚ FILMEK ŐSZI BEKUCKÓZÁSHOZ 

KISOKOS A FŰSZEREKRŐL: MIKOR MELYIKET TEGYÜK AZ ÉTELBE? 

Ezek is érdekelhetnek

Friss