Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 egzotikus gyümölcs - nem csak édességekhez!

A papaja, pitaja, marakuja különleges ízvilágát ezentúl bátrabban használhatod a konyhában, ha elolvasod cikkünket.

Éretlen trópusi gyümölcsöt soha ne vegyél, mert nemcsak élvezhetetlen, de némelyiknek még keserű is az íze. Néhány kedvelt fajtáról most megtudhatod, mire figyelj vásárlásakor, és aztán hogyan használd fel a konyhában.

Gránátalma

Ízvilág: leginkább a ribizliére emlékeztet. A termés belsejében megbúvó apró, sötétpiros magok lédúsak, savanykásan édes aromájúak, ezeket puha burok veszi körül.
Származása: A hajdani Perzsia területéről származik.
Ezért szeretjük: Rengeteg vasat és káliumot tartalmaz.
Erre használd: Akkor érett, ha héja sima és fénylő. Kifacsart levével önteteket vagy koktélokat ízesíthetsz. Vágd félbe a gyümölcsöt, és domború felét kiskanállal ütögetve szedd ki belőle a magokat, vagy egyszerűen kanalazd ki. Saláták, levesek, illetve mártások összetevőjeként igen finom. Szörp szintén készülhet belőle.
Tárolása: Éretten 2 hónapig eltartható a hűtőben.

Datolyaszilva

Ízvilág: Aromája emlékeztet a sárgabarack és a vanília ízére.
Származása: Japánból származik - a sharongyümölcsöt pedig Izraelben nemesítették.
Ezért szeretjük: Minél sötétebb a színe, annál több értékes karotint tartalmaz.
Erre használd: Minél érettebb, annál puhább, íze pedig édes. Az érett gyümölcsöt kikanalazhatod a héjából, vagy meghámozva és kockákra vágva például salátába teheted. Ínyencek frissen, zöld citrom néhány csepp levével meglocsolva fogyasztják. Ízesíthetsz vele lekvárt, süteményt, joghurtot, de készülhet belőle sült húsokhoz illő csatni (mártás) is.
Tárolása: Az érett datolyaszilva 2 napig áll el a hűtőben.

Marakuja

Ízvilág: Ráncos, barnás-lilás héjával nem különösebben vonzó látvány a passiógyümölcs, ám jellegzetes aromája miatt mégis igen népszerű. Íze a málna, az őszibarack és a szamóca egyvelege, zselészerű, sárgás színű belseje üdítően édeskés. Húsa és magjai is ehetőek.
Származása: Hazája Dél-Amerika.
Ezért szeretjük: Sok karotint és vasat tartalmaz.
Erre használd: A tapintásra puha, érett marakuját vágd félbe, ezután húsát kikanalazva fogyaszthatod. Intenzív illatának köszönhetően számos étel ízesítésére felhasználhatod, például kiválóan illik puncsokhoz, pudingokhoz, koktélokba és joghurtokba.
Tárolása: Az érett marakuja szobahőmérsékleten 1 hétig eláll.

Pitaja

Ízvilág: A pirosas színű héjban megbújó (első ránézésre sztracsatellafagylaltra emlékeztető) déligyümölcs íze a kivi és a dinnye keverékére hasonlít. A kaktuszfa gyümölcsének vagy sárkánygyümölcsnek is nevezik.
Származása: Dél-Amerikából.                                                              Ezért szeretjük: Lédús, édeskés-savanykás húsa frissítő hatású – lehűtve a legfinomabb.
Erre használd: Akkor érett, ha tapintásra már kissé puha. Hosszában félbevágva kikanalazhatod a belsejét. Főként nyersen hasznosíthatod: például illik tejes turmixokba, fagylaltokhoz vagy gyümölcstorta tetejére díszítésként, de édes és fűszeres salátákba is kitűnő.
Tárolása: Éretten kb. 12 napig áll el szobahőmérsékleten.

Karambola

Ízvilág: Más néven csillaggyümölcs, Éretten vaníliasárga színű, csúcsai kissé barnásak. Illata a jázminra, íze kissé a birsére emlékeztet.
Honos: Délkelet-Ázsiából származik.
Ezért szeretjük: Sok C-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz.
Erre használd: A csillag alakú gyümölcsöt elsősorban torták, hidegtálak, koktélok díszítésre használják. Héja és magja ehető. Édeskés-savanykás, frissen facsart leve kellemesen aromás ízt ad az üdítőknek, koktéloknak. Például Ázsiában üdítőitalt, szörpöt, de kompótot, lekvárt és kandírozott gyümölcsöt is készítenek belőle.
Tárolása: Éretten 3 napig áll el a hűtőben.

Papaja

Ízvilág: Íze leginkább a sárgabarack és a sárgadinnye keverékéhez hasonló.
Származása: Közép-Amerikából.
Ezért szeretjük: Sok C-vitamint tartalmaz, viszont gyümölcssavat nem.
Erre használd: A lédús gyümölcs akkor érett, ha egyenletesen piros vagy narancssárga színű, héja pedig enyhe nyomásra enged. Zöldséghámozóval lehúzhatod a héját, majd kettévágva eltávolíthatod a magjait. Édes és fűszeres salátákba is remek, és akárcsak a sárgadinnyét, fogyaszthatod sonkával vagy füstölt lazaccal. Fagylaltok, joghurt gazdagítására vagy sörbetnek szintén kiváló.
Tárolása: Éretten maximum 2 napig áll el hűvös helyen.

Gyümölcsös receptet keresel? Klikk ide >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss