Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 dolog, amit a kuszkuszról tudnod kell

A kuszkusz már nálunk is egyre elterjedtebb étel, ami nem véletlen, hiszen rengeteg jótékony hatása van az egészségre. Ismerjük meg egy kicsit jobban!

1. Mi is az a kuszkusz?

A kuszkusz egy berber eredetű étel, ami hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Az arab gasztronómiában a leggyakoribb, de már világszerte egyre népszerűbb.

2. Kuszkus vs. burgur - Mi a különbség?

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

3. Hogy állítják elő?

Eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorták apró gombócokká, aztán ezt hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. A boltokban azonban az instant változatát árulják. Ezt nagyrészt iparilag állítják elő: először előgőzölik, majd kiszárítják. Így egy gyorsan elkészíthető termékhez jutunk, amit már csak forró vízzel kell felöntenünk.

4. Milyen előnyei vannak a fogyasztásának?

Egyszerű és rendkívül gyors az elkészítése, nagyjából 10 perc alatt megvan. Ráadásul nem csak finom, de egészséges is!

5. Milyen hatással van az egészségre?

A kuszkusz elsősorban szénhidrát, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nézzük, hogy miket! Fehérjét, ami többek között az elhalt sejtek pótlásában segít, elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő anti-oxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.

6. Hogy használhatjuk fel?

A kuszkusz további nagy előnye, hogy semleges az íze, így sós és édes ételek elkészítéséhez is felhasználható. Kiváló köret, de lehet egytálétel is különböző zöldségekkel esetleg húsokkal. Továbbá remek desszert is lehet, elkészíthetjük például a tejberizshez hasonlóan vagy akár tortaként is.

TÚL VIZES VAGY TÚL SÓS? ÍGY MENTSD MEG, HA ELRONTOTTAD A KUSZKUSZT!>>> 

15 EXTRA KÖRET HÚSOK MELLÉ, HA UNOD A RIZST ÉS A KRUMPLIPÜRÉT!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss