Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6+1 dolog, amiért imádjuk a céklát

default user icon
MME
Az, hogy a cékla sok vasat tartalmaz, és hogy tele van C-vitaminnal, talán már közhely számba megy - de, hogy másnaposságra és magas vérnyomásra is kiváló, sőt afrodiziákumnak sem utolsó, az talán az újdonság erejével hathat!

 1. a legjobban felszívódó növényi vas benne van

A cékla kiváló vérképző, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké, ám a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

2. Másnap ellen jobb, mint az Aspirin

A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.

3. a legjobb immunerősítő

Mivel jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz -  céklából -  és uborkából vagy sárgarépából- készült ital segít megelőzni, vagy, ha már elkaptuk, leküzdeni a náthát és az influenzát.

 

4. Filléres méregetelenítő

A méregdrága búzafűlé helyett, céklalével is tarthatunk tisztítókúrát, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet. 

5. segít, hogy hangulatba kerüljünk...

A céklában található egy boron nevű ásványi anyag is, mely bizonyított afrodiziákum.

6. A legjobb természetes vérnyomáscsökkentő

A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágatani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat .

7. zseniális konyhai alapanyag

A cékla bizony jóval több, mint savanyúság! Nem csak köretnek és rizottóhoz kiváló, de csodálatos sütemény alapanyag - a csokoládéval mennyei párost alkotnak! -  csokoládétortához, muffinhoz,  brownie-hoz például kiválóan passzol!

SOKKAL TÖBB, MINT SAVANYÚSÁG: 15 TIPP, HOGY MIT KEZDJ EGY FEJ CÉKLÁVAL >>> 

Ezek is érdekelhetnek