Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 csodaszép és filléres karácsonyfadísz a spájzból

Unod a csillogó aranygirlandot? Egyetlen kibogozhatatlan galacsin lett az angyalhajból a karácsonyfadíszes dobozban? Esetleg, ugyanez a doboz kiesett a kezedből, miközben a létra tetején állva próbáltad kihalászni a hálózsákok mögül a spájzban? Semmi pánik! Nem kell több ezer forintot költened a komplett karácsonyfa-dekorra: néhány konyhai és kamrai alapanyag segítségével vadonatúj ruhába öltöztetheted idén a fádat!
Girland - pattogatott kukorica

Gyöngyfűző madzag, damil vagy erős cérna és egy jó nagy tű kell hozzá, na meg egy adag pattogatott kukorica. Lehet zacskós is, jó, ha már nem annyira ropogós. A kukoricákat felfűzzük a madzagra vagy cérnára, tehetünk közé piros bogyókat, amiket az erdőben szedtünk össze, lefújhatjuk dekorfestékkel, de akár temperával is színesíthetjük!

Aszalt almakarikák

Az almákat keresztben, a csumára merőlegesen nagyon vékonyan kell felszeletelni, de erre inkább kérjetek meg egy felnőttet. Radiátoron vagy papírral kibélelt tálcán szárítjuk 3-4 napig, naponta megforgatva, majd egy ízléses szalaggal felkötözzük a fára, és már kész is. Dekorálhatjuk fahéjjal és babérlevéllel.

Citruskarikák

Bármilyen citrusféléből jó, lehet citrom, narancs, grépfrút. Ezeket is keresztirányban és vékonyan szeleteljük, sütőben, vagy meleg, száraz helyen szárítjuk, kötözzük.

Narancs szegfűszeggel

Ha tálba szánjuk, kreatív mintákat tűzködhetünk ki a szegfűszegből a narancsba, ha fel szeretnénk akasztani, először kötözzük rá a díszes madzagot, és utána szurkáljuk bele a szegfűszeget. Nagyon szép, és isteni az illata.

Karácsonyi habcsók

2 tojásfehérjét keverjünk el 10 dkg porcukorral egy tálban, majd forró víz fölé állítva verjük kemény habbá. A habot több részre oszthatod és színezheted, ízesítheted kakaóval, kókusszal, darált mandulával, dióval, de fehéren is nagyon szép. Nyomózsákkal vagy kanállal tegyél dió nagyságú halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 130 fokos sütőben, 30 perc alatt szárítsd készre. 

Só-liszt gyurma figurák

1 bögre só, 2 bögre liszt, olaj - kb. 3 evőkanál - és sima víz kell hozzá. Jól összegyúrjuk, a vizet fokozatosan adagoljuk hozzá. Gyúródeszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és sütőformákkal vágjuk ki belőle a mintákat. A tésztát színezhetjük pirospaprikával, fahéjjal, de nyomhatunk bele szegfűszeget, csillagánizst, gyöngyöket is, és gyakorlatilag bármit, ami szép, és ami megy a karácsonyi elképzeléseinkhez. Ha fára szánjuk, gyufaszállal vagy szívószállal vágjuk ki az akasztó helyét. Nyitott sütőajtónál a legalacsonyabb hőfokon kezdjük szárítani 30 percig. 30 perc után becsukhatjuk az ajtót, majd lassan emelhetjük a hőmérsékletet, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Van, aki radiátoron napokig szárítja a só-liszt gyurmát, és esküszik rá, hogy így nem repedezik meg. Lakkozni, festeni is lehet!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss