Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen hatással van a szervezetedre, ha csípős ételeket eszel

default user icon
MME
Eltérőek a vélemények: egyesek egészségtelennek tartják, míg mások kifejezetten szívesen fogyasztják őket. Mindenesetre tény, hogy a csípős anyagokat tartalmazó élelmiszerek erősítik a szervezet védelmi rendszerét, ezért a mértékkel történő fogyasztásuk kimondottan hasznos a megfázásos, influenzás időszakban.

Mustár: a fertőzések ellen

Pozitív hatását mindannyian élveztük már, még ha nem voltunk is tudatában ennek: a mustár ugyanis segít megemészteni a zsírban gazdag élelmiszereket, mint amilyen például a kolbász. Pont ezért a zsírosabb húsokhoz mindig fogyassz el belőle egy evőkanálnyit! A nátha megelőzésében is segíthet: a mustárolaj gátolja a kórokozók szaporodását, véd a lég-, illetve a húgyúti fertőzések ellen.

Fanny-tipp: A mustáros lábfürdő felmelegíti a testet, megakadályozza a kialakulóban lévő fertőzést. Próbáld ki, ha az idő nagyon hidegre fordulna! Keverj el 50 g őrölt mustármagot vízzel egy kis tálkában. A masszát add a lábfürdőként előkészített meleg vízhez, és pihentesd benne a lábait 10-15 percig. Fontos: ahogy a bőröd kezd érzékennyé válni, fejezd be az áztatást, majd nagyon alaposan mosd le tiszta vízzel, utána pedig szárítsd meg a lábadat.

Borogatás hörghurut esetén: Adj 2 ek mustármagot 4 l hideg vízhez, és forrald kb. 10 percig. Márts a folyadékba egy pamutrongyot, majd helyezd a mellkasodra 15-20 percre, és pihenj így a kanapén. Ezután alaposan mosd le az érintett bőrterületet, és kend be valamilyen hidratálókrémmel.

Böjtfű: az immunrendszer őre

Hívják sarkantyúvirágnak vagy kerti sarkantyúkának is. Az egynyári növény akár 60 cm-esre is megnő. Bár napjainkban leginkább a virágoskerteket díszíti sárga és narancssárga virágaival, gyógyereje miatt a természetgyógyászat régóta használja. Minden föld feletti része ehető: a levele, a szára és a virágai is. Érdemes nyersen fogyasztani, hogy a benne lévő jótékony anyagok a lehető legjobban kifejthessék hatásukat, de szárítva teaként is kiváló. A böjtfű a benne található mustárolaj-glikozidok révén antibiotikus, vértisztító és nyákoldó hatással rendelkezik. Hatékonyan kezeli a köhögést, a náthát, a rekedtséget, de más gyógyhatásai is ismertek: serkenti a keringést, hatásos húgyúti fertőzések esetén, továbbá enyhén hashajtó hatású.

Fanny-tipp: A szirmokból kinyert tinktúra segít köhögés és torokgyulladás esetén, mivel megfékezi a kórokozókat. Tegyél 100 g összevágott levelet 250 ml alkoholba, keverd össze, zárd le légmentesen, és néha felrázva hagyd állni 10 napig sötét helyen. Ezután egy gézdarabon szűrd át, és jól záródó üvegben tartsd a hűtőszekrényben. Amikor szükség van rá, 10 cseppet keverj el 1 pohár vízben, és fogyaszd el.

Fokhagyma: védi az ereket

Enzimjeiből a feldogozás – törés, vágás – során különböző vegyületek képződnek. Ilyen például az allicin, amely csökkenti a vérben a vérzsírok mennyiségét. Emellett antibiotikus hatású kéntartalmú vegyületek is keletkeznek – ezek felelősek a fokhagyma jellegzetes szagáért. Találhatók még benne vérnyomáscsökkentő, immunerősítő hatású flavonoidok és különböző ásványi anyagok, például magnézium, vas, cink és mangán is.

A fokhagyma gyógyító hatásai közül a legfontosabb talán az a tulajdonsága, hogy tágítja az ereket, rendszeres fogyasztása pedig csökkentheti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, ezáltal segíthet elkerülni az érelmeszesedést.

Fanny-tipp: Torokfájás esetén mikrohullámú sütőben melegíts 1-2 gerezdet 15-20 másodpercig, majd fokhagymaprésen nyomd át, kend sós kekszre, és naponta egyszer egyél belőle. Ha zavar, hogy fokhagymaszagú a leheleted, akkor lassan kortyolgass el kevés tejet, vagy hagyj elolvadni egy szelet csokoládét a szádában, esetleg rágj el néhány pörkölt kávészemet vagy némi friss petrezselyemzöldet.

Gyömbér: megnyugtatja a gyomrot

A különleges, változatosan felhasználható gumó nem csak a konyhaművészetben népszerű – a házi patikában is nagy hasznát veheted. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a test mellett a lelket is erősíti. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen, Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle.

Hatóanyaga, a gingerol, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású, ezért sokféle bajt képes orvosolni. Méregtelenít, védi a májat, tisztítja a bőrt, erősíti az immunrendszert, enyhíti a megfázásos tüneteket, serkenti a vérkeringést, fájdalom- és lázcsillapító, gyulladás-, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatású, továbbá segít elmulasztani a hányingert.

Fanny-tipp: Egy csészéhez hámozz meg egy hüvelyknyi gyömbérdarabot, vágd vékony szeletekre, és önts rá 1 csésze forró vizet. Hagyd állni 10-15 percig, majd ízesítsd mézzel és citrommal.

Torma: felszabadítja a légutakat

A mustár közeli rokona, de rokonságában olyan növények is megtalálhatók, mint a retek vagy a káposzta. Távoli rokona a vízitorma néven is ismert vaszabi, amit főleg szusi mellé fogyasztanak a japán éttermekben. A tormát elsősorban fűszernövényként alkalmazzák, pedig igen sok gyógyhatása ismert. Javítja az emésztést, az epeműködést, étvágygerjesztő és vizelethajtó hatású, csillapítja a köhögést, továbbá borogatás is készíthető belőle az átfagyott kézre és lábra, mivel vérbőséget okoz. Hosszú távon használva csökkenti a vérnyomást, regenerálja az ereket.

Fanny-tipp: Köhögés ellen a tormás méz különösen jó: keverj össze 100 g mézet 50 g lereszelt tormával, és befőttesüvegben hagyd állni 1 órán át. Utána 2-3 óránként vegyél a szádba a keverékből 1 tk-nyit, és hagyd, hogy elolvadjon a nyelveden.

Csili: hátfájás esetén hatásos

Felgyorsítja a lelassult emésztést, segít feldolgozni a nehéz, fűszeres ételeket. Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének ideális értéken tartásában. Mindezek a hatások a paprikában lévő kapszaicinnek köszönhetőek. Túl nagy mennyiségben viszont a csili gyomor- és bélproblémákat okozhat. Külsőleg használva a kapszaicin fokozza a szövetek vérellátását – nem véletlen, hogy a narancsbőr elleni készítmények egyik alapanyaga. A fájdalomcsillapításban is élen jár ez a hatóanyag, így például hátfájásra is használhatunk kapszaicintartalmú krémeket.

Fanny-tipp: Ízesítsd az ételeidet rendszeresen csilivel, ezzel máris sokat teszel azért, hogy elkerüld a megfázást.

MÉG TÖBB DIÉTATIPP ÉS ÉLETMÓDTANÁCS AZ EHETI FANNY MAGAZINBAN!  KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

FELSZALADTAK A TÉLI PLUSZKILÓK? ÍGY ADD LE! MINTAÉTREND EGY DIETETIKUSTÓL >>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL GYÖMBÉRT! >>> 

9 GYÓGYÍTÓ NÖVÉNY A JÓ EMÉSZTÉSÉRT >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss