Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 bevált tipp, mit hogyan tárolj a mélyhűtőben

default user icon
MME
Van, akinek csak egész pici mélyhűtő rekesze van, és van, aki egész ládákkal operál. Az azonban biztos, hogy tök mindegy mekkora a fagyó kapacitása, tuti, hogy nálad is tele van, és ha valami új dolgot veszel, csak komoly logisztika után tudod azt préselni. Pedig ha a fagyasztódat rendeltetésszerűen használnád, nem kellene tele lennie. Házisáfrány, alias Déri Szilvi gasztroblogger most ebben a témában ad néhány jó tanácsot.

1.

Legyen a mélyhűtő mindig megfelelően leolvasztva! A készülék falára rakódott vastag jégréteg nem csak esztétikai okokból rossz, de értékes centiket is veszítesz kapacítása tekintetében. A jég remek szigetelő anyag, így az eljegesedett mélyhűtő rossz hatásfokkal hűt, és sokkal több energiát fogyaszt, mint normál esetben. 

2.

A mélyhűtőt bátran pakold tele, de azért ne ess túlzásba. Ahhoz, hogy jó hatásfokkal fagyasszon, cirkulálnia kell benne a hideg levegőnek.

3.

A kapacitás maximalizálása érdekében a dolgokat nem érdemes „ahogy esik, úgy puffan” módon begyűrögetni a fagyasztóba. Rendezd a dolgokat jól záródó dobozokba és zip-lock zacskókba. Amiből tudod, nyomkodd ki a levegőt, mert minél több levegő van a tároló zacskóban, annál jobban fog az étel jegesedni, amikor ki-be nyitogatod a fagyasztó ajtaját. A legjobban akkor jársz, ha van vákuumozód, és amit tudsz, levákuumozva teszed el.

4.

Minden egyes tételt cimkézz fel. Így rá tudod írni, hogy mit rejt a csomagolás, és persze a fagyasztás dátumát is.

5.

Ha valamiből nagyobb mennyiséged van, azt oszd adagokra. Ha egybe fagyasz le mindent, akkor később, például a 10 csirkemellet tartalmazó jeges halomból nem fogsz tudni kisebb adagokat kivenni.

6.

Semmilyen fagyasztott ételt nem tárolhatsz a mélyhűtőben a végtelenségig. Ezért érdemes elolvasni az alábbi listát arról, mit meddig tárolhatsz biztonságosan. A fagyasztót nézd át negyedévente. A régi, lejárt dolgokat dobd ki, a közeli lejáratúakat pedig használd fel, így mindig lesz elég hely, ha új dolgokat tennél el hosszabb időre. 

  • Nyers húsok: 12 hónap
  • Halfélék: 3-6 hónap
  • Tojásfehérje: 12 hónap (a sárgája nem fagyasztható jól, de a fehérjét érdemes, pl. habcsókhoz összegyűjteni!)
  • Kemény sajtok: 6 hónap, de az állaga változhat kissé. Azonban maradék sajtokat, előre lereszelve remekül tudsz fagyasztani és később sütőben sült ételekhez felhasználni!
  • Vaj: 6 hónap
  • Tejszín: 4 hónap
  • Fagyi: 2 hónap
  • Tej: 3 hónap
  • Tejföl, joghurt: 2 hónap
  • Gyümölcsök: 12 hónap
  • Zöldségek: 12 hónap
  • Maradék készételek, levesek: 2-3 hónap
  • Kenyérfélék: 6 hónap

Legyen az a célod, hogy a fagyasztott dolgokat minél hamarabb felhasználod, hiszen jegesedni mindenképp fognak. Idővel bármit is teszel, kissé fagyasztó ízük lesz.

Ezek is érdekelhetnek