Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így csökkentheted a rák kockázatát - 5+1 táplálkozás tipp

A rák kialakulásában rengeteg dolog közrejátszhat, és ezek közül a legtöbbre nincs ráhatásunk, némelyikre viszont igen - ilyen például az életmód, a táplálkozás, amelyekkel, ha meg nem is előzhetjük, de csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelni!
1. Mértékkel a sóval és a mesterséges adalékanyagokkal!

A szervezetünk egy csodálatos önműködő, öngyógyító rendszer, ezért fontos, hogy ne dúljuk fel az egyensúlyát a sok mesterségesen előállított adalékanyaggal, ugyanis ezek negatívan befolyásolják és gyengítik a természetes védekezőrendszerünket. Ugyanígy a sóval is vigyázzunk: napi hat gramm sónál  többre nincs szüksége a testnek, csak elvonja a vizet, és a sejtek emiatt nem képesek megújulni.

2. Ügyeljünk a folyadékra!

Ha már a víznél és sejtek megújulásánál tartunk: a szervezetünknek minimum napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége az optimális működéshez, és jó, ha ez a folyadék elsősorban víz. Egyes szakértők szerint jó, ha szűrt, vagy ásványvíz, hogy kiszűrjük a nem kívánatos anyagokat. Figyeljünk rá, hogy igyunk meg naponta legalább ennyit, ha magunktól nem megy, használhatunk például olyan mobil appot, ami figyelmeztet rá.

Emellett, mivel egyes vizsgálatok szerint a koffein rákellenes hatású, ezért érdemes naponta fogyasztani, de persze csak mértékkel, ügyelve arra, hogy a kávé is folyadékot von el a szervezettől, ezért fontos azt vízzel pótolni, ezért is szoktak jobb kávézókban egy kis pohár vizet is adni a kávé mellé.

3. sok zöldség és gyümölcs

Az olyan teljes értékű élelmiszereket, mint a zöldségek és a gyümölcsök, funkcionális élelmiszereknek nevezik. Általánosságban elmondható, hogy a zöldségek és gyümölcsök- a bennük lévő vitaminoknak és flavonoidoknak köszönhetően -, valamint a magas rosttartalmú élelmiszerek egyfajta védőhatással bírnak a rákkal szemben. Tehát érdemes őket rendszeresen és változatosan fogyasztani Naponta ötször ajánlott friss zöldséget vagy gyümölcsöt enni, elsősorban nyersen.

4. Együnk kevesebb cukrot

A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Ez pedig kedvezhet a rákos folyamatoknak. Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű cukorfogyasztás többek között a hasnyálmirigyrák, a köszvény és a vesebetegségek kialakulásának esélyét is megemeli.

5. Csökkentsük a zsírfogyasztást

Persze erre nem minden esetben van szükség, de a szükségletekhez kellene igazítani a kalória bevitelt, csak azt és akkor fogyasztani, ha a szervezetünknek tényleg szüksége van rá, így a túlsúly is csökkenthető lenne. A zsírfogyasztásunkat pedig mérsékelni kellene az összenergia-bevitel mintegy 30%-ára.

+1 Testmozgás

Nem hagyhatjuk ki a rendszeres testmozgás és a friss levegőn töltött idő fontosságának kihangsúlyozását, ugyanis ezek nagyban hozzájárulnak a szervezetünk védekezőképességének erősítéséhez, míg ezzel szemben az elhízás és a mozgásszegény életmód a rákos daganatok kialakulásának kedveznek. Már napi 30 perc gyorsabb tempójú séta is sokat adhat a mindennapjainkhoz, de érdemes rendszeresíteni az aktív sportokat is!

5 ÉLELMISZER, AMI NÖVELI A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK KOCKÁZATÁT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss