Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 tipp a tökéletes konyhához

default user icon
MME
Sok időt töltesz a konyhában? Akkor biztos érdekelni fog, hogyan teheted meghitté, ötletessé és kényelmessé úgy, hogy közben praktikus is legyen!
A stílus

A konyha a lakás szerves része, a családi élet központja. Hogy jó hangulatban falatozhassatok, és a főzés is öröm legyen, szabd a saját stílusodra a helyiséget úgy, hogy az összhangban legyen a lakás egészével.

Textilek

A terítőn és a törlőkendőkön túl a függönyöknek, az asztalkendőknek, a párnáknak és a szőnyegeknek is helyük van a konyhában. A szövetek kiválasztásánál ne csak az árat és a küllemet tartsd szem előtt, hanem azt is, hogy moshatónak és színtartónak kell lenniük, az árnyalataik pedig az enteriőrrel és egymással is harmonizáljanak.
Tippünk: Varrasd a függönyt, a terítőt, a székhuzatot vagy a párnákat ugyanabból az anyagból - ez jó kiindulópont, ha változtatni szeretnél!

Rendszerezés

Rend a lelke mindennek... Különösen igaz ez a konyhára, ahol megannyi eszközt, kisgépet, élelmiszert és mindenféle mütyürt kell tárolni. Ha nincs kamrád, a konyhabútor és a plafon közötti teret érdemes polcokkal kitölteni, de a kosarak, a fedeles dobozok és a falra szerelhető polcok, rendszerzők is segítenek abban, hogy minden a helyére kerüljön. Sőt, utóbbiak el is rejtik a kíváncsi szemek elől a nem túl esztétikus tárgyakat.

Dekoráció

Nem csak karácsonykor vagy húsvétkor van létjogosultságuk a különféle dekorációknak a konyhában. Az év többi szakában is kedvedre csinosítgathatod ezt a helyiséget. A falra képek, keretezett fotók kerülhetnek, de egy öröknaptár, egy látványos óra vagy egy faliújság is helyet kaphat itt. Ne feledkezz meg a virágokról sem: a cserepeseket vágott virággal kiegészítve feldobhatod a konyhapultot, de mókás falmatricákkal is csinosíthatod a konyhát.

Színek

A bútorok és a burkolatok kiválasztásánál érdemes két, maximum három színt kombinálni, hogy a végeredmény ne legyen „túl sok”.
Tippünk: Egy színes munkalappal a bútort, egy élénk árnyalatú asztallal az étkezőrészt, a színes-mintás tapétával pedig az egyik falat tudod kiemelni. Ha úgy érzed, hogy szeret ide bejönni, jó úton jársz!

+1 A háromszög-elrendezés

A modell lényege, hogy legyen szó kétsoros, L alakú vagy sarokelrendezésű konyháról, a tűzhely, az előkészítő rész és a tárolás-mosogatás területe háromszög alakban kell, hogy elhelyezkedjen egymáshoz képest. Ez segíti a hatékony konyhai munkát, azaz rengeteg időt és fáradságot spórolhatsz meg így!

Még több praktikus konyhai tipp itt és itt >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss