Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 hasznos tipp a stresszmentes karácsonyi bevásárláshoz!

default user icon
MME
Mennyi ideig érvényes a garancia? Mikor cserélik vissza a terméket? Mire figyeljünk, ha az interneten vásárolunk? Íme, a legfontosabb tanácsok az okos vásárláshoz azért, hogy a karácsonyi ajándékvásárláshoz ne párosuljon stressz.

Hétvégén ajándékot vásároltam a kisfiamnak a születésnapjára. Autópályát vettem neki egy nagynevű játékboltban. Nem a legdrágábbat választottam ki, de nem is a legolcsóbbat, az ajándékom mégis óriási síráshoz vezetett: összeszerelhetetlen darab volt, ami azonnal összedölt, ha nem leheletfinoman nyúltunk hozzá. Hogy ne ess hasonló hibába karácsonykor, összeszedtük mire figyelj a karácsonyi vásárláskor!

1. Indulás előtt

Mielőtt belevetnéd magadat a karácsonyi forgatagba, írd össze, kinek mit szeretnél venni. Ha előzetesen felméred az anyagi helyzetedet és nyugodt körülmények között döntesz arról, mire mennyit költhetsz, sokkal gördülékenyebben megy majd minden. A céltudatos vásárló gyorsabban végez, ráadásul kevesebbet is költ!

 2. Műszaki cikkek

Az aluljárókban, a piacokon és az utcán nem tanácsos műszaki cikkeket vásárolni. Ha ugyanis valami gond lenne a termékkel, megvan rá az esély, hogy legközelebb már nem találjuk ott az árust, így nem tudjuk kicserélni a beszerzett ajándékot – főleg, ha még számlát sem kaptunk. Ráadásul szinte minden ellenőrzés során találnak fokozottan tűz- és áramütés-veszélyes darabokat, úgyhogy ne kockáztasd a családja biztonságát! Ne vásárolj bizonytalan eredetű termékeket és olyat sem, amin nem találsz magyar nyelvű információkat. 

Olcsó, de lenyűgöző karácsonyi menüt keresel? Mutatjuk! >>>

3. A csöppségeknek

Semmiképpen se vedd félvállról a legkisebb családtagoknak szánt ajándékok kiválasztását! Ügyelj arra, hogy a játék kellően szilárd legyen, ne legyen érdes, éles vagy sorjás, és mindig keresd rajta a CE jelölést. Az apró, leváló részek vagy a csomagolóanyagok akár fulladást is okozhatnak, ezért mindig vedd figyelembe az ajánlott életkorra vonatkozó jelzést! Az ideális játék megfelel a gyerek fejlettségének, kreativitásra ösztönöz, biztonságos, tartós, és nem unható meg rövid időn belül.

4. Élelmiszerajándékok!

Mindenki szereti minél előbb letudni a karácsonyi nagybevásárlást. Sokan a két ünnep közti időszakban szükséges élelmiszereket is az ünnepek előtt beszerzik – ha te is így jársz el, akkor ügyelj arra, hogy mikor jár le a termékek szavatossága! Ha a csomagolás engedi, vizsgáld meg az étel állagát és a szagukat is, és eszerint készíts, vagy vásárolj gasztroajándékot is.

5. Kicserélik?

Gyakran előfordul, hogy olyan dolgot adunk, illetve kapunk ajándékba, amiből már több is van otthon, vagy esetleg nem tetszik, ruha esetén pedig nem megfelelő a mérete, vagy egyszerűen nem áll jól. Fontos tudni, hogy ha nem hibátlan az áru, a kereskedő nem köteles sem kicserélni, sem visszavenni. Sok helyen az ünnepre való tekintettel mégis lehetőséget biztosítanak a cserére – erről érdemes a vásárláskor tájékozódni!

6. Kaptál blokkot?

Alapszabály, hogy mindig őrizd meg a nyugtát! Akár minőségi hiba miatt, akár az 5. pontban említett „bökkenők” miatt szeretnéd visszavinni a terméket, ez az apró papírdarab nélkül szóba sem állnak veled! 

Pulykát az ünnepi asztalra! Így tudod finomra sütni >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss