Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 zöldség, ami egészségesebb, ha megfőzöd!

Nyers zöldségben a legtöbb vitamin? Nem mindig! Van néhány olyan közöttük, amely főzve, vagy sütve adja a legtöbb hasznos anyagot szervezetünknek.

Még a vegetáriánusokat is megosztja a kérdés, hogy nyersen, avagy feldolgozva hasznosulnak-e jobban a zöldségek.

Tény, hogy a melegítés hatására bizonyos vitaminok, például a C-vitamin, és számos hasznos enzim szinte teljesen megsemmisülnek. Ugyanakkor a főzés, sütés, grillezés, vagy blanchírozás során a zöldségek kemény sejtfalai megpuhulnak, ami megkönnyítheti a hasznos tápanyagok felszívódását. Mutatunk ötöt, amelyek biztosan ilyenek.

1. Sütőtök – szezonja van

Ez nem lesz nehéz, hiszen viszonylag kevesen akarnak nyers sütőtököt enni, mégis jó tudni, hogy a sütőtökben lévő hasznos anyagok – mint például a béta-karotin, ami a szép narancssárga színét adja – sokkal jobban hasznosulnak sütés, vagy főzés során. Ugyanez igaz egyébként a többi tökféleségre is, például a spárgatökre, vagy a cukkinire. A sütőtökben az a jó, hogy szinte végtelen módon elkészíthető, de akinek nincs kedve bajlódni vele és egyszerűen csak beteszi a sütőbe, az is finom és könnyű vacsorát készíthet magának belőle.


2. Spenót – télen-nyáron

Akik emlékeznek még Popeye-re, azok tudják, hogy azért volt legyőzhetetlen, mert rengeteg spenótot evett. A spenótnak nemcsak a vastartalma magas, hanem gazdag folsavban is, és ez nemcsak az izmosodni vágyó férfiaknak, hanem a terhes és babára vágyó nőknek is nagyon hasznos. A spenót megfőzése ugyan nem növeli a benne található folsav mennyiségét, azt a mennyiséget viszont igen, amennyit meg bírunk enni belőle. Egy hatalmas tál nyers spenótot nem egyszerű legyűrni, főzve viszont ugyanez a mennyiség egy kis adag lesz csupán, mégis megettük vele a szükséges folsavmennyiséget.


3. Paradicsom – szószként is szeressük

Most, hogy véget ért a friss paradicsomok időszaka, megint be kell érnünk a sokszor vízízű üvegházi, vagy messziről érkező, még éretlenül leszüretelt importokkal. De ne keseredjünk el, sütve és főzve ezek is megédesednek, ráadásul a bennük lévő csodálatos antioxidáns, a likopén így sokkal jobban hasznosul. Kemény sejtfalai miatt a friss paradicsom likopéntartalmának mindössze 4-5 százalékát tudjuk hasznosítani, de a főzés után ennek sokszorosát. Arról nem is beszélve, hogy a spagetti és a pizza is sokkal finomabb a házilag készített paradicsomszósszal.


4. Gomba – semmiképpen ne hagyjuk ki

A kalapos finomságot érdemes megpárolni, megfőzni, vagy megpirítani, mivel így sokkal jobban hasznosul a benne lévő szelén és kálium. Ugyanakkor akár nyersen, akár főzve rendkívül hasznos, mivel amellett, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, tehát teljes értékű fehérjeforrás, még rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ideális.


5. Sárgarépa – jobban látjuk, ha megfőtt

Azt biztosan mindenki hallotta már, hogy a sárgarépa jót tesz a látásnak. Ez a benne lévő béta-karotin miatt van így, aminek szép színét is köszönheti. A béta karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami számos egyéb jótulajdonsága mellett a látásunknak is jót tesz, sőt, nemcsak annak, hanem a bőrünk, a hajunk és a körmeink is szebbek lesznek tőle. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss