Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 variáció padlizsánra - ahogy még biztos nem próbáltad!

default user icon
MME
A mediterrán térségben és a Balkánon ezernyi módot ismernek a török paradicsomnak és tojásgyümölcsnek is nevezett zöldségféle elkészítésére. Nálunk is népszerű a grillezett és töltött padlizsán, a zakuszka, a muszaka vagy a ratatouille. Görgess tovább, ha másra vágysz!

1. Padlizsánkrém szendvicsre és grillhúsokhoz

Csavaros befőttesüvegben tedd a hűtőbe, hogy mindig kéznél legyen.

Bolgár padlizsánkrém (Kjopolu)

Hozzávalók 4 személyre

1-2 db padlizsán (kb. 75 dkg)
2 db zöld színű paprika
1 db húsos paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3-4 ek olívaolaj
1-2 ek borecet
1 ek citromlé

bors

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hosszában félbevágott padlizsánt és paprikát sütőpapírral bélelt tepsiben jól megsütjük 20-25 perc alatt, majd hűlni hagyjuk.

2. Közben a leforrázott paradicsomot apróra kockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy összezúzzuk. A megmosott, lerázott petrezselyem leveleit lecsipkedjük és finomra aprítjuk.

3. A kihűlt sült padlizsán, valamint paprika húsát a héjról egy tálba kaparjuk, és pépesre szétnyomkodjuk. Evőkanalanként beledolgozzuk az olívaolajat és az ecetet, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, a citromlével ízesítjük, és összeforgatjuk.

Bolgár padlizsánsaláta recept >>>

Padlizsánkrémes receptek >>>

Padlizsánsaláta receptek >>> 

2. Könnyű ebéd vagy meleg vacsora

Kiskukták és kezdő konyhatündérek is megsüthetik. Amilyen egyszerű, olyan finom!

Padlizsános röszti

Hozzávalók 4 személyre

2 db nagy padlizsán

2 db tojás
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
20 dkg liszt
10 dkg búzadara
fekete bors
zsemlemorzsa a bundázáshoz
olaj a sütéshez

Elkészítés

1. A meghámozott padlizsánt lereszeljük vagy késes aprítógépben összeturmixoljuk, majd megsózzuk és állni hagyjuk 10 percig. Közben a tojásokat habosra keverjük, a megmosott, lerázott petrezselymet finomra vágjuk, a megtisztított fokhagymát összezúzzuk.

2. A kinyomkodott padlizsánt összeforgatjuk a liszttel, a darával, a tojással és a petrezselyemmel. A keveréket a fokhagymával, sóval és frissen tört vagy őrölt borssal fűszerezzük.

3. A masszából vizes kézzel lapos lepénykéket formázunk, és mindet a tányérra szórt zsemlemorzsába nyomkodjuk. Végül a felforrósított bő olajban kisütjük, és rácson vagy konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. Ízlés szerint paradicsomos mártogatóssal vagy pirospaprikával és sóval ízesített joghurttal kínáljuk.

3. Magyarosra hangolva

Húsmentes, de a pirospaprika hiányzik belőle! Tojásos nokedli illik hozzá.

Padlizsánpörkölt

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg padlizsán
1 fej hagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
olaj

bors
édes-nemes pirospaprika

Elkészítés

1. A megmosott, megtisztított padlizsánt pörkölthús méretű kockákra vágjuk. A pörköltalaphoz a megtisztított hagymát apróra vágjuk. A leforrázott paradicsom héját lehúzzuk, a húsát felkockázzuk. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát felkarikázzuk.

2. Egy kevés felhevített olajon a hagymát üvegesre pároljuk. Rádobjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a padlizsánt, és időnként óvatosan átkeverve megpároljuk. Kenyérrel kínáljuk.

Padlizsánpörkölt receptek >>> 

Tojásos nokedli receptek >>>

4. Variálható köret

Beillik főételnek, ráadásul cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Padlizsános bulgur

Hozzávalók 4 személyre

40 dkg padlizsán
2 fej közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg bulgur
2 tk só
1 tk frissen őrölt bors
olívaolaj

Elkészítés

1. A padlizsánt felkockázzuk, besózzuk, és állni hagyjuk kb. 30 percig. A keletkezett keserű levet kiöntjük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a megtisztított hagymát felkockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy összezúzzuk.

3. A bulgur felét egyenletesen egy tűzálló tálba szórjuk. Rászórjuk a hagyma felét, majd eloszlatjuk rajta a fokhagyma felét, és a finoman kinyomkodott padlizsán felét. Meghintjük 1 tk sóval és a bors felével, megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal, majd megismételjük a rétegezést.

4. A padlizsános bulgurt megöntözzük 5 dl vízzel, és lefedve sütjük 10 percig. Ezután lazán átkeverjük, és további 5-10 percig sütjük. Akkor jó, ha felitta a levét.

5. Mártogatós zöldségekhez

Éhségűző finomság napközben bármikor, vagy egészséges bulikaja este.Hozzávalók 4 személyre

2 gerezd fokhagyma
3 db padlizsán
4 ek szezámpaszta (tahini)
1 ek citromlé
2 ek olívaolaj
3 ek aprított petrezselyem

bors

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 250 fokra vagy a maximumra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be!) A megtisztított fokhagymagerezdeket felszeleteljük, és a padlizsánokon ejtett hosszanti bevágásokba dugjuk.

2. A megspékelt padlizsánokat az előmelegített sütő középső részébe tolt rácson sütjük kb. 40 percig, majd hűlni hagyjuk.

3. A kihűlt padlizsánokat félbevágjuk, majd a belsejüket egy tálba kaparjuk és fakanállal pépesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a szezámpasztát, a citromlét, az olívaolajat és a petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összeforgatjuk.

Padlizsános mártogatós receptek >>> 

A 150 legjobb padlizsános recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss