Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 variáció a rizsfőzésre

default user icon
MME
Szétfő, összeragad, odakozmál, még mindig kemény. Hányszor szembesültél ezekkel, ha rizst főztél? A rizsfőzés egyáltalán nem olyan könnyű, mint elsőre látszik. Adunk néhány tippet, hogy könnyedén elkészíthesd az egyik legnépszerűbb köretet.

Hagyományos módszer

A rizs adagnak megfelelő kétszeres mennyiségű vizet vagy húsleves alaplét felforralunk, majd beleöntjük az 1 adag rizst. Lassú tűzön, fedő alatt 15-20 percig főzzük. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótoljuk. A tűzről levéve még 15 percig fedő alatt állni hagyjuk.

Olajjal

Egy adag rizst kevés olajon megpirítunk, majd felöntjük 2 adag vízzel, sózzuk. Fedő alatt addig főzzük, míg a rizsszemek meg nem puhulnak. Az olajtól nem lesz ragadós és száraz a rizs.

Sütőben

Egy adag rizst megpirítunk egy olyan lábasban, amit a sütőben is használhatunk. Egy másik edényben felforraljuk a 2-szeres mennyiségű vizet, vagy húsleves alaplét, majd amikor a rizsszemek kifehéredtek, ráöntjük. Az edényt alufóliával lefedjük, betesszük a sütőbe, és közepes hőmérsékleten 20-25 percen át főzzük a rizst.

Mikróban

Egy adag rizst beleöntünk egy mikrózható tálba, és felöntjük kétszeres mennyiségű hideg vízzel és magas hőfokon 10 percig főzzük. Megkeverjük, sózzuk és lefedjük egy mikrósütő-biztos fedővel és még további 4 percig főzzük. Ha elkészült a mikróból kivéve állni hagyjuk még néhány percig. Ha kemények maradtak a szemek, akkor egy-egy percre tedd vissza a mikróhullámú-sütőbe.

Zacskóban

A boltokban kapható zacskós risz elkészítése egyszerű. Az előfőzött rizst a csomagoláson található utasítás szerint készítjük el, de a főzőlébe tehetünk leveskockát is, hogy ízletesebb legyen a rizs.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek