Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bevált gyógyszermentes házi praktika, ha elkapott a kórság

default user icon
MME
Bár a náthát és az influenzát -vírusok lévén - gyógyítani nemigen lehet, a kísérő tünetek intenzitását csökkenthetjük, jó esetben teljesen meg is szüntethetjük azokat. Íme néhány szuper gyógyszermentes házi praktika, ami tuti a segítségedre lesz, ha elkapott a kórság.

Ehhez, a gyógyszerek mellett, olyan természetes módszerek is rendelkezésre állnak, amelyek hatékonyságát népgyógyászati adatok igazolják, ráadásul, a kemikáliákkal ellentétben maximalizált napi adagjuk sincs.

FEJFÁJÁS

Masszírozd végig a kezed: a balt a jobbal, azt követően a jobbot a ballal. Módszeresen, az ujjaid végétől a csuklódig haladj. A köröm környékének, valamint az ujjbegyek gyúrása különösen jót tesz. A mutató-, illetve a hüvelykujj közötti akupresszúrás pont nyomásával pedig sokféle fájdalmat megszüntethetsz.

TOROKFÁJÁS

A hagymatea nem a kellemes íze miatt szerethető, hanem mert hamar kúrálhatod vele az égő fájdalmat. Pucolj meg egy nagy fej vöröshagymát, vágj rajta egy keresztet, majd főzd addig, míg ki nem nyílik, mint a rózsa. A hagymát vedd ki, és idd meg a meleg főzőlevet. Állítólag finomabb kevés kakukkfű, illetve egy teafilter hozzáadásával.

ORRDUGULÁS

Bár nem a legkellemesebb érzés, de rendkívül hatásos az alábbi módszer: reszelj le egy kevéske tormát és közben lélegezz mélyeket. A torma ugyanis a leghatékonyabb orvosságok egyike. A növényben található olajok serkentik a vérkeringést az orr járataiban, ezáltal fellazítják a váladékot. Majd 1 teáskanálnyi frissen reszelt tormát keverj némi almaecettel vagy mézzel, és egy szelet pirítósra kenve fogyaszd el.

KÖHÖGÉS

Csillapítására önts 1/2 l forrásban lévő vizet 5 dkg finomra vágott fokhagymára. Zárt edényben hagyd állni 10 órán át, majd adj hozzá annyi mézet, hogy szirup sűrűségűvé váljon. Naponta igyál meg belőle háromszor 1-1 teáskanálnyit.

A currys, párolt hagymás rizs fogyasztása fellazítja a nyálkahártyára rakódott váladékot. Olívaolajon párolj meg 2 fej felszeletelt hagymát, és adj hozzá 1 teáskanálnyi curryport, majd keverd a főtt rizshez.

LÁZ

A túl magas testhőmérséklet a szervezet természetes védekező reakciója a baktériumok és vírusok támadásakor, segíti a testet az ellenük való küzdelemben. Amikor csak hőemelkedésed van, legjobb, ha lepihensz. Takarózz be és kortyolgass meleg, pl. akácvirágból készült teát. A 38,5 °C feletti láz azonban kifárasztja a szervezetet - ilyenkor a legjobb megoldás a hűtőfürdő. Ülj egy kád langyos vízbe, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsd le. Ennél kicsit kellemesebb lehet a borogatás: a mellkasra és a karokra tegyél hideg vizes lepedőt. Ha szükséges, cseréld! Utána öltözz fel melegen, takarózz be, és fogyasz sok folyadékot! 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss