Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így lesz tökéletes a fánk, a kenyér a kalács - kelt tészta lépésről lépésre

default user icon
Török Zsuzsa Praktikus
0
Foszlós kalácsra, fenséges fánkra, finom kuglófra, buktára vagy házi kenyérre vágysz, de nem mersz kelt tésztát készíteni? Olvasd el praktikus tanácsainkat, és nem kell kudarctól tartanod többé!
1. Élesztő

A boltban szárított és friss élesztő is kapható. A tasakos élesztőport azonnal elvegyítheted a liszttel, illetve a többi hozzávalóval.

Friss élesztőt a hűtőpultban keress. Egy csomag hazai termék általában 50 g súlyú, a külföldön gyártott többnyire 42 g-os. Felhasználás előtt ellenőrizd a lejárati idejét!

Az élesztő melegben fejti ki teljesen a tésztalazító hatását, ezért a tészta folyékony hozzávalói (olvasztott zsiradék, tej, víz) legyenek kézmelegek, vagyis kb. 37 fokosak. Ennél magasabb hőmérsékleten az élesztőgombák károsodnak.

Az elmorzsolt élesztőt keverd el a recept előírása szerint langyos tejjel és kevés cukorral (vagy mézzel), majd szobahőmérsékleten futtasd fel.

Az így kapott kovászt öntsd a liszthalom közepébe vájt mélyedésbe. Főleg a sót és a zsiradékot a halom szélére adagold, mert ezek közvetlen érintkezés esetén fékezhetik az élesztő hatását. Ezért a kovászt előbb a liszttel keverd össze, és csak utána a többi hozzávalóval.

KELT TÉSZTA RECEPTEK>>> 

2. Liszt

A teljes kiőrlésű kivételével a többi lisztfajtát át kell szitálni, hogy lazább és levegősebb legyen a tészta. A kifejezetten élesztős süteményekhez ajánlott sikérdús lisztből lágyabbra készítsd a masszát, a sikérben kevésbé gazdag normál lisztet kevesebb folyadékkal gyúrd keményebbre.

3. Dagasztás, gyúrás

Az élesztős tésztát kétszer kell dagasztani, illetve keleszteni. Az első dagasztáskor a nagy tálba tett hozzávalókat konyhai robotgép gyúrópálcájával is simára keverheted. Először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton működtesd a gépet kb. 5-5 percig. Alaposan dolgozd ki a tésztát, máskülönben sütéskor kemény lesz. Az első kelesztés után borítsd a deszkára, és kézzel nyomkodd át, illetve gyúrd formára.

4. Kelesztés és újrakelesztés

A dagasztás utáni első kelesztéshez a tésztát takard le konyharuhával, folpakkal vagy ha kelesztőtálban gyúrtad össze, akkor tedd fel a tálra a tetejét. Ezután tedd meleg, nem huzatos helyre.

Sarkalatos kérdés a kelesztés hőfoka és ideje. Túl hidegben vagy túl melegben a tészta nem nő meg, keletlen marad. A túlkelesztett tészta összeesik, nyújtáskor szakadozik és savanyú, míg a túl rövid ideig kelesztett nehéz és nehezen emészthető lesz.

Az élesztős süteménytészták dagasztását és első kelesztését elvégezheted kenyérsütőgépben is. (Olvasd el a figyelmesen a készülék használati utasítását!)

Vagy tedd a letakart tésztát egy megfelelő edényben a mikróba, és keleszd 80-90 watton kb. 8 percig. (Érdemes egy kisebb adaggal kikísérletezni az optimális fokozatot és időt.)

A megkelt tészta átgyúrása után egy második kelesztésre is szükség van. A megformázott tésztát takard le, és a formában vagy a tepsiben pihentesd meleg helyen, amíg láthatóan megnő.

Az este bedagasztott és megformázott péksüteményt folpakkal letakarva a hűtőben éjszakáztathatod. Másnap hideg sütőben kezdd el sütni, és kb. 30 perc alatt friss zsemlét tehetsz a reggelizőasztalra.

5. Sütés

Az újrakelesztett tésztát magas hőfokon előmelegített sütőben kezdd el sütni, majd kb. 10 perc múlva csökkentsd a hőmérsékletet, máskülönben a tészta külső kérge hamar megbarnul, a belseje viszont sületlen marad.

Fánk esetében a kiszaggatott darabokat óvatosan helyezd felhevített olajba. Közepes tűzön, fedő alatt folytasd a sütést, majd a fedőt levéve süsd meg a fánkok másik oldalát is.

A jól megsült kelt tészta sütés után jóval könnyebb, mint nyersen.

Még több fortély a kelt tésztához >>> 
Kelt tészták >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin