Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp a maradék párolt rizs felmelegítéséhez

Túl sokat főztél vagy a házhoz rendelt ebéded köretéből maradt egy kevés? Vétek kidobni, hiszen a másnapos rizs is fogyasztható, illetve változatosan hasznosítható rakott és ázsiai ételekhez (pl. nasi gorenghez), töltelékekhez, gombócokhoz, salátákhoz vagy desszertekhez.

Mindegy, hogy milyen újramelegítési módszerhez folyamodsz, az a lényeg, hogy a hőkezelést legalább 65 fokon végezd.

Ennél is fontosabb azonban a megfelelő tárolás, mert a szobahőmérsékleten elöl hagyott főtt rizsben (különösen a lefóliázottban) már egy óra alatt elszaporodhat egy veszélyes baktérium, amely hányásos-hasmenéses tünetekkel járó ételmérgezést okoz. Ezért egészséged megőrzése érdekében azonnal tedd a hűtőbe a maradékot, esetleg az előre megfőzött adagot, amint kihűlt!

1. Lábos, serpenyő vagy wok

Simán megmelegítheted a rizst tűzhelyen, ha a lábos aljára egy kevés vizet öntesz, vagy serpenyőbe, illetve wokba némi vajat teszel. Ne engedd túlságosan felhevülni az edényt, és melegítés közben kevergesd a rizst, mert könnyen odakozmál!

2. Vízfürdő

Lezárt és kilyuggatott mélyhűtőtasakban ugyanúgy felmelegítheted a maradék köretet, mintha bolti zacskós rizst főznél. Vagy szórd a másnapos főtt rizst közvetlenül lobogó sós vízbe, majd szűrőbe öntve csepegtesd le.

3. Gőzfürdő

Forralj vizet egy fazékban, és helyezz rá egy szűrőt a rizsnek, hogy a felszálló gőzben átmelegedjen. Használhatsz párolóedényt is, ha van a kicsiny rizsszemekhez illő betéted. Vagy tegyél a sütő aljára egy vízzel töltött külön edényt, hogy párás környezetet biztosítson. Ennél a módszernél érdemes egyszer-kétszer átforgatni a rizst a melegítőedényben.

4. Mikró

Öntözd meg az üvegedénybe tett rizst 2 ek vízzel, hogy ne száradjon ki. Félidőben célszerű átkeverni.

5. Elektromos rizsfőző

A rizsfőzést megkönnyítő készülék újramelegítésre is alkalmas. Ne felejts el egy kis vizet tölteni bele!

Rizses receptek >>> 
ÍGY LESZ TÖKÉLETES A TEJBERIZS! >>> 
FOGYJ RIZZSEL EGÉSZSÉGESEN: 5 TIPP A BETARTHATÓ RIZS-DIÉTÁHOZ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss