Mogyoróvaj
A vád:
Hizlaló.
Az igazság:
Az igaz, hogy tele van zsírral, de ettől még nem feltétlenül hizlaló. Persze ez csak akkor igaz, ha mértékkel fogyasztod. Szerencsére a mogyoróvaj annyira tömény, hogy egy-két evőkanál hosszú időre eltelít. (1 evőkanál = 90 kalória) Ráadásul van benne fehérje, folsav és B-vitamin is, amely az egészséges sejtépítésben segít.
Kenyér
A vád:
Tele van szénhidráttal
Az igazság:
A kenyér önmagában nem rossz étel, a baj az, ha a finomított lisztből készült változatát fogyasztod. Ha azonban teljes kiőrlésű vagy tönkölylisztből készült kenyeret eszel, sok jót tehetsz magaddal: hamarabb eltelít, nem emeli meg a vércukorszinted, és így nem éhezel meg hamarosan újra, serkenti az emésztést, segít a vastag-és végbélrák megelőzésében, sőt egyesek szerint, akik több teljes kiőrlésű terméket fogyasztanak, tovább élnek.
Tojás
A vád:
A sárgájában lévő koleszterin árt az egészségnek
Az igazság:
A szakemberek azt állítják, a tejtermékekben, vagy a tojásban lévő koleszterin kevésbé ártalmas, mint a többszörösen telített zsírsavak és a transzzsírok. Az előbbi főként az állati eredetű zsírokban található, az utóbbi pedig az élelmiszerek feldolgozása során keletkezik, ezért megtalálható az édességekben, kekszekben, de a margarinban is. A tojásban lévő lutein és zeaxanthin pedig segít megelőzni az időskori szembetegség, a makuladegeneráció kialakulását, amely vakságot is okozhat.
Burgonya
A vád:
Magas a glikiémiás-indexe, így gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, így a hamarabb éhezel meg újra
Az igazság:
A krumpli tele van rosttal, káliummal és C-vitaminnal. A glikémiás-indexe nem számít azonban, ha nem hússal, hanem zöldséggel párosítod. Locsolj a krumplira egy kis jó minőségű oliva olajat, a hozzáadott zsír segít lelassítani a benne lévő szénhidrát felszívódását.
Marhahús
A vád:
Tele van többszörösen telített zsírsavval és koleszterinnel, amelyek elzárják az ereket, így szív- és keringési betegségeket okozhatnak.
Az igazság:
A marhahús sovány része rengeteg vasat tartalmaz, amely a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Ennek hiányában vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, mely fáradékonyságot, szédülést okoz. Emellett a marhahús remek fehérjeforrás is.