Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepő! 5 tévhit az egészséges táplálkozásról

default user icon
MME
Szerencsére egyre többen rájönnek, hogy az egészséges táplálkozás mennyire fontos és próbálnak tudatosan étkezni. Mindez nagyon jó, de van néhány tévhit, amit nem árt tisztázni. Máris mutatjuk őket, hogy te ne ess bele ezekbe a csapdákba!

1.  „Ezek a termékek tuti, hogy egészségesek”

Vannak köztudottan egészséges ételek, mint például a zabpehely, a joghurt, vagy a müzli. Sokan azt hiszik, hogyha ezeket fogyasztják, akkor egészen biztosan jót tesznek maguknak, pedig nagyon nem mindegy, hogy melyiket vesszük le a boltok polcairól, hiszen sok termékben több a hozzáadott cukor, színezék, ízfokozó és egyéb mesterséges anyag, mint az eredeti, egészségesnek vélt alapanyag. Érdemes tehát megnézni a hozzávalókat a termékek dobozán.

2. „A light termékek egészségesek”

A cukor és a zsír nem egészséges, és ráadásul hizlalnak is, de ez nem jelenti azt, hogyha „light” terméket vásárolunk az egyenlő azzal, hogy egészségesen táplálkozunk. Ne ringassuk magunkat illúziókba. A light üdítők nem tartalmaznak cukrot, tartalmaznak viszont édesítőszert, a „light”-nak nevezett sajtok pedig nem zsírmentesek, csak kevésbé zsírosak, mint a „normál társaik”.

3. „Megtaláltam, csak ezt eszem”

Sokan nehezen igazodnak el az ételek útvesztőjében és, ha kialakítottak egy jól bevált menüsort, szinte csak azt eszik, alig variálják. Viszont hiába áll mindez nagyon egészséges ételekből, az egyoldalú táplálkozás hosszútávon nagyon káros. Bizonyos tápanyagokból túl sok lesz a szervezetünkben, másokhoz viszont egyáltalán nem jutunk hozzá, így hiány keletkezik.

4. „A hús egészségtelen”

Egyre elterjedtebb a vegetáriánus és a vegán táplálkozás. Ebből sokan, tévesen, azt a következtetést vonják le, hogy a hús egészségtelen és/vagy, aki nem eszik húst az egészségesen táplálkozik. Valóban vannak olyan húsok, például a marha vagy a disznóhús, amiknek nem ajánlott a gyakori fogyasztása, de a sovány húsok, mint például a csirke, nem ebbe a kategóriába sorolandóak. A hús is tartalmaz az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak figyelniük is kell rá, hogy megfelelően pótolják például a fehérjét.

5. „Ebből akármennyit fogyaszthatok, mert egészséges”

Vannak egészséges és finom rágcsálnivalók, édességek, mint például a különböző magvak, vagy a keserű csoki. De vigyázat, az, hogy egészséges nem azt jelenti, hogy mértéktelenül kell fogyasztani, a jótékony hatásuk túlzott mennyiségnél, akár a visszájára is fordulhat. Ugyanez igaz a vitaminokra is, attól senki sem lesz egészségesebb, ha az ajánlott adag dupláját szedi be, beteg azonban lehet, akár súlyos mérgezés vagy komoly májkárosodás is kialakulhat a hosszú távú túlzott vitaminszedés hatására.

5 ÉTEL, AMI TELE VAN ZSÍRRAL MÉGIS SZUPEREGÉSZSÉGES>>> 

6 EGÉSZSÉGESNEK HITT ÉTEL, AMIVEL JOBB, HA ÓVATOS VAGY!>>> 

EZEK A LEGEGÉSZSÉGESEBB REGGELIK ÉS EBÉDEK>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss