Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 sárga étel, amiből minél többet kellene enned!

Szereted a citromsárga színt? És azt tudod, hogy mennyire egészségesek a sárga színű ételek? Mutatunk néhány példát!

A színekre sokféle rendszer épül, ami nem véletlen, ugyanis különböző energiájuk, hangulatuk és hatásuk van. Létezik egy úgynevezett színdiéta is, a módszer arra szolgál, hogy színek energiáját kihasználva, sok zöldség és gyümölcs segítségével szabaduljunk meg pár kilótól.

A színdiéta ad egyfajta tudatosságot is, hogy jobban figyelj, arra, milyen (színű) ételeket fogyasztasz és, hogyan kombinálod ezeket. Mi most diétától függetlenül felosztottunk néhány ételt színek szerint és eláruljuk nektek a jótékony hatásaikat.

A citromsárgával kezdünk. A citromsárga a napsütés, az öröm és a boldogság színe, ami erőt és energiát sugároz. Nem is csoda, hogy a citromsárga hozzávalók nagyon egészségesek. 

Citrom – C-vitamin bomba

A citrom rendkívül gazdagok C-vitaminban, folsavban és számos egyéb hasznos tápanyagban. Egyetlen közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani, így erősíti az immunrendszert. Az aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a szív és érrendszer megóvását is. A folsav pedig segíti az agyvérzés megelőzését. Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, sőt segít a már meglévő kövek lebontásában. Mindeközben kalória- és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Fontos még megemlíteni azt is, hogy nem csak magában a citromban, hanem a héjában is rengeteg a tápanyag, így érdemes azt is felhasználni, például saláták vagy halételek készítésekor.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA RENDSZERESEN ESZEL CITROMOT! >>> 
Ananász – Társ a megelőzésben

Az ananász nem csak, hogy nagyon finom, de tele van C- és A-vitaminnal, valamint kalciumban és vasban is gazdag. Sőt tiamin, riboflavin, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, magnézium, illetve kálium tartalma sem elhanyagolható. Magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést. Magas a C-vitamin, antioxidáns és mangán tartalma, valamint gazdag bromelain enzimben, ezért hatékonyan hozzájárul a szabad gyökök elleni küzdelemhez, így segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. A magas réz tartalmának köszönhetően javítja a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét, és jó hatása van az agyi folyamatokra is. A kálium tartalma pedig csökkenti a vérnyomást. Kevésbé ismert hatása, hogy megfázás esetén segít csökkenteni a köhögést.

ANANÁSZ – A SOKOLDALÚ KILÓFALÓ >>
Banán – Védi a gyomrot

A banán egyik nagy előnye, hogy rendkívül tápláló, így remekül feltölt minket energiával. Például uzsonnára vagy edzés után is kiváló. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra, a szívünkre, és a csontok védelmében is segít. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, ami így ellenállóbb lesz a gyomorsavval szemben. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumok ellen pedig védelmet biztosít, ezen kívül javítja a tápanyagok felszívódását. És végül, jó, ha azt is tudod, hogy a banánnak nyugtató hatása is van, sőt a triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.

20 FANTASZTIKUS DOLOG, AMI AKKOR TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA BANÁNT ESZEL >>> 
Kukorica - Boldogságforrás

A kukoricában számtalan vitamin található, ezek közül a legjelentősebb mennyiséget az A-, B1-, B2-, és B3-, a B6- és a C-vitamin teszi ki. A B1 vitamint egyébként boldogságvitaminnak is nevezik, mert javítja a kedélyállapotot. Nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, ként, magnéziumot és folsavat is. Ezeken kívül pedig foszfatidil-szerin is van benne, ami segíti a koncentráció és javítja a memóriát. A protein tartalma segít a sejtek újjáépítésében, az immunrendszer erősítésében, valamint az izomépítésben. Tehát érdemes fogyasztani akár pattogatott kukoricaként, főtt kukoricaként, sült kukoricaként, kukoricalevesként… A kukoricaliszt pedig remek alternatíva lehet a búzaliszt helyett.

STRANDKAJA, AMI SZÉPÍT FOGYASZT ÉS OKOSÍT - EGYÉL KUKORICÁT! >>>
Krumpli - Szinten tart

A burgonya nagyszerű káliumforrás, mi több, egyetlen átlagos méretű gumó a napi káliumszükségletünk mintegy negyedét tartalmazza, ez hozzájárul az egészséges vércukor-, vérnyomásszínt és csontsűrűség megtartásához. A benne lévő rostok és rezisztens keményítők segítik a kiegyensúlyozott energiahasznosulást. A-, B-, valamint C-vitaminban is gazdag. A benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrákhoz is. Megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától is. Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt burgonya. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat.

FOGYÓKÚRA ÉHEZÉS NÉLKÜL: 5 NAPOS KRUMPLIDIÉTA - MINTAÉTRENDDEL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss