Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 piros étel, amiből többet kellene enned

Hogy miért együnk piros ételeket? Mert egészségesek és finomak. Vizsgáljunk meg közülük ötöt egy kicsit közelebbről!

A színekre sokféle rendszer épül, ami nem véletlen, ugyanis különböző energiájuk, hangulatuk és hatásuk van. Létezik egy úgynevezett színdiéta is, a módszer arra szolgál, hogy színek energiáját kihasználva, sok zöldség és gyümölcs segítségével szabaduljunk meg pár kilótól.

A színdiéta ad egyfajta tudatosságot is, hogy jobban figyelj arra, milyen (színű) ételeket fogyasztasz és hogyan kombinálod ezeket. Mi most diétától függetlenül felosztottunk néhány ételt színek szerint és eláruljuk nektek a jótékony hatásaikat. A citromsárgával  és a zölddel már foglalkoztunk, most pedig a piros következik.

A piros az egyik leginkább figyelemfelkeltő szín. Az erő, a hatalom, és a tűz jelképe. Aktív és életigenlő, biztonságérzetet ad, szenvedélyessé tesz és feltölt energiával. Ezekhez kapcsolódik a piros színű ételek egészségre gyakorolt hatása is.

Eper – Serkentő hatású

Tele van vitaminnal és más fontos növényi vegyületekkel. Serkenti a vérkeringést és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Remek C- és E-vitamin forrás és kitűnő vértisztító is. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának kockázatát. Ezek mellett pedig bőrfiatalító hatása is van.

Paradicsom – Véd a daganatos megbetegedések ellen

A paradicsom a magas likopin tartalmának köszönhetően segít a daganatos betegségek kialakulása elleni védekezésben. Ráadásul igazán magas a C-vitamin tartalma is. Érdemes nem csak nyersen, hanem főzve is gyakran fogyasztani, ugyanis főzve sokkal nagyobb a tápértéke.

Alma – Kiüríti a nehézfémeket

A piros alma rendkívül jó hatással van az emésztésre, foszfor- és almasav tartalmánál fogva pedig segíti az agy, a vese és a máj működését. Napi egy alma elfogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, így csökkenti a szívbetegségek és szívrohamok fő rizikófaktorát. Piktinanyaga segíti kiüríteni a szervezetben felhalmozódott ólmot, higanyt és más mérgező nehézfémeket.

Gránátalma – Csökkenti a kockázatokat

A gyümölcsök között a gránátalma az egyik legerősebb antioxidáns, emellett kiváló gyulladás gátló tulajdonsággal is rendelkezik. A benne található A- és C-vitamin, gyorsan felszívódnak, hogy erősítsék a szervezet védekező rendszerét. A bőr rugalmasságát is segít megóvni, mert jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat . A fogyasztása csökkenti az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos agysérülések számát, ezért kismamaként különösen ajánlott a fogyasztása.

Görögdinnye – Segíti az emésztést

Az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Kiváló vízhajtó hatással is rendelkezik, és segíti az emésztést. Ezek mellett pedig jó hatással van a veseműködésre is. Nyáron hozzájárul az optimális folyadékpótláshoz.

Ezek is érdekelhetnek