Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 ok azért, hogy sok vizet igyál!

default user icon
MME
Gyakran szenvedsz fejfájástól, vagy nehezen koncentrálsz? Ezek a tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha nem iszol elég folyadékot.
1. Miért fontos? 

A megfelelő napi folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet víz- és sóháztartása egyensúlyának fenntartásához. A víznek számos fontos feladata van: többek között szabályozza a testhőmérsékletet, hatással van a vérnyomásra, a keringésre, de a tápanyagok szállításában, az emésztési és kiválasztási folyamatokban is részt vesz. Mivel a párolgással és a kiválasztás során vizet veszítünk, a szervezet megfelelő működéséhez ezt a mennyiséget pótolni kell! Ennek hiányában szédülés, fejfájás, izomgörcsök, fáradékonyság, koncentrációcsökkenés jelentkezhet.

2. A víz útja a szervezetben

Egy korty elfogyasztott víz bejárja a testünket: az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, és szerteáramlik az egész szervezetben. A méreganyagokat a víz felveszi és tovább viszi, így tisztítja a szervezetet. Így biztosítja a testünk egészséges sav-bázis egyensúlyát, kontrolllálja a vérnyomást. Szomjazás esetén a szervezetünk az izomból vonja el a vizet, ami fájdalmas izomgörcsökkel járhat. Megfelelő vízfogyasztás mellett azonban lassul a test öregedése, és ha a vér megfelelően híg, akkor a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is javul. 

3. mennyi vizet ittál ma? 

A szervezetnek legalább napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége. Ebből minimum 1-1,5 liternyi jó minőségű ivóvíz, ásványvíz, forrásvíz legyen, a többi pedig tej, tea, friss gyümölcs- és zöldséglé. Utóbbiakból a frissen facsartakat válaszd, és vízzel higítva fogyaszd. A munkahelyeden tarts a kezed ügyében egy palack vizet, és óránként igyál meg belőle legalább 1 pohárnyit, vagy kérd meg egy kollégáját, hogy amikor eszébe jut, figyelmeztessen téged erre. Ugyanilyen hatásos az is, ha beállítod a telefonodat úgy, hogy óránként jelezze: itt a vízfogyasztás ideje! Figyelj arra is, hogy a koffeintartalmú italok elvonják a szervezettől a vizet - azok fogyasztása mellett még több ásványvízre van szükséged. 

3+1. Különbségek 

Vajon miben tér el egymástól az ásvány- és a forrásvíz? Mindkettő rendkívül egészséges és finom, a különbség annyi köztük, hogy az előbbi a szennyeződésektől mentes föld alatti vízrétegből, hatóságilag elismert lelőhelyről származik, míg a forrásvíznek nem kell védett vízadó rétegből erednie, valamint nem kell hivatalosan elismertetni. Ám mindkettőnek ugyanolyan szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie, és fontos szabály az is, hogy a szénsavasságot biztosító szén-dioxidon kívül egyik termék sem tartalmazhat semmilyen más hozzáadott anyagot. A csapvíz földalatti, vagy felszíni víz, amelyet tisztítás, mikrobiológiai- fizikai-, és kémai eljárások után kerül a vezetékekbe - itthonk bátran fogyaszthatók, de más oroszágok vízminőségéről érdemes az utazás előtt tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss