Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért érdemes belevágni a tavaszi böjtölésbe

default user icon
MME
Végre itt a tavasz, és vele együtt a böjtölés időszaka is beköszöntött. Legyen szó akár vallási indíttatású böjtölésről, vagy a szervezet felfrissítését segítő kúráról, a böjt mindenféleképpen hasznos lehet a számodra. Mutatjuk, milyen előnyökkel jár a tavaszi megújulás!

A böjtölés, diétázás hasznos, ha okosan csinálod: nem véletlenül hívják a böjtölést a nem evés tudományának. Bármikor elkezdheted, a lényeg, hogy kérd ki orvos tanácsát előtte, különösen, ha krónikus betegségben szenvedsz, rendszeresen szedsz gyógyszereket, vagy ha kisbabát vársz. Előfordulhat, hogy az orvos nem javasolja a böjtöt, ám dietetikus segítségével akkor is össze tudsz állítani egy könnyű, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet, ami kíméli az emésztőrendszered, és segít vitaminnal feltölteni a téli időszakban kimerült raktáraidat. És akkor íme a tavaszi böjtölés öt előnye:

csökkenhet a testsúlyod

Legyen szó akár a hús elhagyásáról, akár egy léböjtkúráról, egészen biztosan segít majd megszabadulni a pluszkilóktól. Hiszen a böjt úgy az igazi, ha arról mondasz le, amiből túl sokat fogyasztasz, és ez pozitív hatással lesz a szervezetedre. Felhasználódnak a télen összeszedett zsírtartalékok, így pedig a mérleg is kevesebbet mutat majd. Ráadásul a méreganyagok is kitisztulnak a szervezetedből.

Erősödik az immunrendszered

Egy amerikai kutatás szerint az immunrendszer sejtes elemei az időszakos böjtölés hatására nagyobb hatékonysággal szelektálódnak. Így a feladatukat már gyengébben ellátó sérült sejtek helyére újak kerülnek, amik nagyobb védelmet képesek biztosítani. Tehát a böjtnek köszönhetően a védelmi rendszered megerősödik, és így nehezebben kapsz el bizonyos betegségeket.

szebb lesz a bőröd

Furcsán hangozhat, de tényleg így van. Ugyanis az emésztés a szervezet egyik leginkább energiaigényes folyamata. Amikor kevesebb a táplálék, az emésztőrendszernek kevesebb energiára van szüksége. Így pedig több jut az olyan szerveknek, amik a méregtelenítést végzik. Mindez kívül is megmutatkozik, például a bőrön.

megtanulod értelmezni a tested jelzéseit

A táplálkozást belső folyamatok szabályozzák, azonban a mai rohanó világban ennek nem igazán adunk teret, hiszen pár óránként eszünk valamit, akár unalomból is és a táplálékbevitelünket nem az éhségérzetünk szerint szabályozzuk, hanem aszerint, hogy mikor van elég időnk enni. A böjtöléssel megtapasztalhatod a valódi, belülről jövő éhség és telítettség érzetet is. Emellett az anyagcseréd is hatékonyabb lesz.

Egyszerűen újjászületsz…

Az előzőekben felsoroltak mind ahhoz segítenek hozzá, hogy sokkal jobban érezd magad a bőrödben. Emellett nagyon elégedett is leszel magaddal, hogy elérted a kitűzött célt, végigcsináltad a kúrát. Mindebből pedig rengeteg önbizalmat is nyerhetsz. A böjt során nemcsak az étkezési szokásaidról, de önmagadról is rengeteg új információt szerzel majd, amikből sokat tanulhatsz, hogy a jövőben még hatékonyabban és boldogabban élhesd a mindennapjaidat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss