Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok ami miatt indokolatlan éhség gyötörhet

default user icon
MME
Evés után 10 perccel már azon kattog az agyad, hogy mit egyél, mert ismét kopog a szemed az éhségtől? Ennek számos oka lehet - most soroljuk a legvalószínűbbeket.
1. túl sok szénhidrátot FOGYASZTASZ

Ha reggelire cukrozott müzlit eszel, ebédre pizzát vagy szendvicset, csipszet uzsonnázol, vagy esetleg csokis kekszet, akkor nem kevés finomított szénhidrátot fogyasztasz, amelynek tápértéke roppant kevés, viszont szinte azonnal az egekbe löki a vércukorszintedet. Ezek azonban üres kalóriák, amelyek hamar elégnek, és cukorelvonási tünetekhez vezetnek. Válaszd naponta többször az összetett szénhidrátokat, úgy mint fehér helyett a barnarizst, keksz helyett gyümölcsöt vagy zöldséget, fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésűt - és meglátod az éhség így hosszabb ideig elkerül!

2. NEM Iszol ELEGET

Tényleg éhes vagy - esetleg inkább csak szomjas? Meglepő lehet, de igen gyakran előfordul, hogy a két érzést összekeverjük. Ezért, ha állandó éhség gyötör, igyál meg egy pohár vizet vagy bármilyen folyadákot, és várj pár percet. Elképzelhető, hogy azonnal el is múlik a farkaséhség. Egyébként is fontos, hogy az étkezésekhez, és két étkezés között is eleget igyál, mert így egyfelől csökken az éhségérzet, másfelől hamarabb úgy érezed majd: jól laktál.

3. TÚL SOK A STRESSZ

Egy-egy stresszes esemény után a vér kortizol szintje gyakran megemelkedik, és úgy is marad, ami azonnal megnöveli az étvágyat. A tested ugyanis ilyenkor úgy érzi, mintha épp csata után lennél, és azonnali energiapótlásra lenne szükséged. Ezért van az, hogy akiknek stresszes az életük, gyakran folyamatosan éhesek: a tesük arra kényszeríti őket, hogy pótolják a "csata" során elhasznált tápanyagokat.
A megoldás az, hogy stabilizáljuk a vércukor- és energiaszintünket azzal, hogy reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk rendesen, de a tízórairól és az uzsonnáról sem feledkezünk meg. Fontos, hogy két étkezés között ne teljen el több idő, mint 3 óra, és hogy 6 óra után lehetőleg ne fogyasszunk szénhidrátot.

4.  KÉSŐN ETTÉL UTOLJÁRA

Ha túl sok szénhidrátot eszel egyszerre, az nagyon hamar cukorrá alakul, és felszívódik a szervezetben. Ez a cukormennyiség felpörgeti az inzulintermelést, hirtelen megemeli a vércukorszintünket, és a glükóz tempós beépítésére sarkallja a sejteket. A cukor a vérből villámgyorsan eltűnik, és ez azonnal elindítja az éhségérzetért felelős homonok termelését. Ha tehát lefekvés előtt pizzát vagy süteményt ettél, akkor az éhség akkorára nőhet órák alatt, hogy a korgó gyomrunk akár az éjszaka közepén is felverhet bennünket - de reggel biztosan a "Kaját!" lesz az első gondolatunk!

5. Túl gyorsan eszel

Az éhségérzetért felelős hormonok körülbelül 20-30 perc alatt juttatnak el infókat az agyadnak,  vagyis, ha 5 perc alatt befalod egy felnőtt adag rántott hús-krumplival felét, akkor nagy valószínűséggel többet eszel, mint amennyire valójában szükséged lenne. A nyugodt , kényelmes tempójú étkezés tehát már csak ezért is fontos.

5 TIPP, HOGY A MUNKAHELYEDEN SE RONTSD EL A DIÉTÁDAT >>> 
3 ÉTEL, AMI ELŰZI A NASSOLÁSI VÁGYAT - FOGYJ VELÜK EGYSZERŰEN, ÉHEZÉS NÉLKÜL! >>> 
8 TIPP AZ ÁLOMALAK ELÉRÉSÉHEZ - MIT SZABAD ÉS MIT TILOS A FOGYÓKÚRÁBAN? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss