Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 meglepő tény a cukkiniről, amit nem biztos, hogy tudtál

default user icon
MME
Imádjuk rántva, töltve, de mennyei tésztákat is lehet készíteni belőle. Ráadásul a lédús, roppanós zöldség nagyon egészséges is. De vajon tudsz mindent erről a nagyszerű szuperzöldségről?

Alacsony a kalóriatartalma

A cukkini a legjobb választás, ha fogyókúrázol. Egy csésze szeletelt cukkini körülbelül 19 kalóriát tartalmaz. Ez 40-50 %-kal alacsonyabb, mint a más zöld színű zöldségek, például a kelbimbó vagy a brokkoli kalóriatartalma. Mivel a cukkinit elég változatosan el lehet készíteni, élvezheted a finomabbnál-finomabb kalóriaszegény ételeket.

Jót tesz a szívnek

A cukkini  jó nagy adag káliummal rendelkezik, egy csészényi kb 295 mg-ot tartalmaz, ami 8 %-a az ajánlott napi kálium bevitelnek. A kálium segít a vérnyomás szabályozásában. Vizsgálatok szerint a kálium csökkentheti a stroke- és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Helyettesítheti a tésztát

Kóstoltad már a cukkinispagettit? A cukkinibúl nagyszerűen készíthetsz "hamis" tésztát. Egy zöldségspirálozó segítségével a spagettihoz hasonló hosszú szálakat vághatsz és bármilyen feltéttel, bolognai szósszal, tejszínes csirkemellel, vagy sajtszósszal fogyaszthatod. 

Nem mindig zöld

A boltokban és a piacokon leggyakrabban a zöld színű cukkinivel találkozhatsz, de létezik sárga is, ami kicsit édeskésebb, mint a zöld. Ezenkívül van gömbcukkini is, aminek ha a tetejét levágod, a belsejét pedig kikaparod, ugyanúgy megtöltheted.

Ehető a virága

A cukkini virágát a boltokban nem árulják, de a piacokon akár még találhatsz is az őstermelőknél. Ezek a virágok nemcsak szépek, hanem ehetőek is. Leggyakrabban sülve vagy töltve fogyasszák a virágot, de salátákba is gyakran teszik. 

9 GYORS VACSORA, HA VAN OTTHON NÉHÁNY DARAB CUKKINI >>>

NE CSAK RÁNTSD! SZUPER ÖTLETEK A CUKKINI ELKÉSZÍTÉSÉHEZ >>>

13 CUKKINIS EGYTÁLÉTEL, AMIT TE IS AZONNAL EL AKARSZ KÉSZÍTENI! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss