Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 különleges paradicsomszósz, amitől még finomabb lesz a spagetti

default user icon
MME
A paradicsomszósz egy olyan alapanyag, ami nélkül sokan el sem tudnák képzelni az életüket. És nem csak az olaszokra gondolunk, akiknek specialitása az érett paradicsomból készített mártás, hanem bizony például édesanyákra is a világ minden tájáról, akik nem tudnak elég hálásak lenni ezért a savanykás szószért, ami a legtöbb gyerek kedvence!

Ha nem csak a kicsiket nyűgöznéd le paradicsomos tésztával, akkor turbózd fel a klasszikus mártást fűszerekkel, valamint néhány különleges hozzávalóval, és máris új értelmet nyer ez az egyszerű kedvenc. 

Paradicsomszószt csakis tökéletes tésztára!

Az olaszok szerint a tésztát al dente (jelentése: 'a fognak') állagúra kell főzni. Ez azt takarja, hogy a tésztába harapáskor érezni kell egy kis ellenállást. A főtt tésztát mindig a serpenyőben forgasd össze a szósszal. És akkor jöjjönenek a variációk, melyek közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót!

1. Mediterrán

A nyaralás hangulatát megidéző változathoz adj kb. 8 dkg felkarikázott zöld vagy fekete olajbogyót a paradicsomszószhoz, majd ízesítsd egy kevés felaprított rozmaringgal és citromlével. Végül szórd meg fenyőmaggal.

2. Krémes

Kevésbé lesz fűszeres a mártás, ha egy kevés főzőtejszínnel gazdagítod, és utána kevered össze a tésztával. Végül szórj a tetejére 10 dkg villával összetört ricottát és friss bazsalikomot.

3. Keleties

Vegetáriánus „bolognai” szószt készíthetsz, ha a darált hús helyett kb. 15 dkg vörös lencsét teszel a szószba, és 15 percig főzöd. Ízesítsd egy kevés őrölt római köménnyel és 1 csipet fahéjjal, ínyencként pedig 1 tk sárgabaracklekvárt, illetve egy kevés mentát is adhatsz hozzá.

4. Kiadós

A klasszikus paradicsommártás intenzívebb ízt kap, ha 10 dkg felkockázott, megpirított bacont adsz hozzá. Szórj bele 15 dkg konzerv zöldborsót és egy kevés majoránnát. Akár löttyinthetsz bele fél deci vörösbort is.

5. Csípős

Attól függően, hogy mennyire pikáns ízt kívánsz elérni, magozd ki, majd vékonyan csíkozz fel 1-2 db piros csilipaprikát. Kevés olajon pirítsd meg 2 kis gerezd finomra szelt fokhagymával, és add a mártáshoz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss