Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 klasszikus karácsonyi aprósütemény - a hókiflitől a habcsókig

A karácsonyi előkészületek egyik előfutára az aprósütemény. Ez az, ami a Mikulás virág és az adventi koszorú beszerzését követően a legelőször elkészül a konyhánkban. Csendben bízunk benne, hogy fémdobozba rejtve akár karácsonyig is kihúzza, de aztán úgyis minden adventi vasárnap a konyhában talál minket, ahol épp a következő adag kekszet sütjük.

Természetesen nem feltétlenül kell ennek így lennie, vannak fifikás háziasszonyok és aszkéta családok, de azért a karácsony érkeztéig van idő, hogy különféle finom aprósüteményeket, kekszeket készítsünk és kóstoljunk.

Elmaradhatatlan karácsonyi aprósütemény a mézeskalács

A mézeskalács az ünnep legkedveltebb aprósüteménye, melyhez kétség sem fér. Nem is kell a kekszbe harapni, az illata, a formája, a díszei mind-mind azt üzenik az agyunknak: igen, elérkezett a karácsony. Mézeskalácsból minden családnak van egy tuti receptje, de sok esetben nem is a puhaságon van a hangsúly, hanem a szuper – a család legifjabb tagjai által készített – díszítésen.

 

Mézeskalács receptválogatást itt találsz >>>

 

Kedvelt aprósüti a hókifli

A hókifli titka nagyjából ugyanaz, mint a mézeskalácsé, néhány nap után porhanyóssá és ellenállhatatlanul finommá válik. Elkészítése macerásabb, mint azt az alapanyaglista sejtetni engedi, jól összeállított omlós tésztára és rutinos kézre van hozzá szükség.

Vajas keksz

A vajas keksz jó alapja lehet bármilyen kiszúróformával, sütipecséttel készített finomságnak. A liszt egy részt kiválthatjuk csonthéjasokkal, fűszerezhetjük kedvünk szerint és bizony a vajas keksz is meghálálja, ha néhány napnyi önmegtartóztatásra bírjuk a környezetünket.

A linzerkarikát is nagyon sokan szeretik

Az omlós tésztában megbújó szilva- vagy baracklekvár ellenállhatatlanná teszi ezt a süteményt. A klasszikus linzer omlós falatokba zárva. Elkészítése kissé pepecs, de rengeteg elismerő, morzsáló hümmögés gyűjthető be vele. Szintén sokáig eláll, ha kellően el van dugva.

Habcsók nélkül nincs karácsony

Ma már ritkán kerül a fára, de a mézeskalácshoz hasonlóan ez a falatnyi édes, ropogós hab is az ünnepi kínálat szerves részét képezi. Forró csokoládéhoz, kávés italokhoz ideális kísérő a habcsók.

KARÁCSONYI RECEPTEKET ÉS Az ünnephez kapcsolódó CIKKEKET A KARÁCSONY ROVATUNKBAN TALÁLSZ! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss